Aftellen naar 2017 – dag 9

Is spelt gezonder dan tarwe, bij Coaching Vitaal

Is spelt gezonder dan tarwe? – dag 9

Niet zo lang geleden gaf ik bij mij thuis regelmatig workshops desembrood bakken. Ooit ben ik uit nieuwsgierigheid begonnen met het bakken van desembrood. Ik vind het heel bijzonder om brood te bakken met een natuurlijke gistcultuur. Want desem is niets anders dan een samenleving van (melkzuur)bacteriën en gisten, die in jouw omgeving leven. Je kunt ze overal vinden: je handen, de kom waar je het deeg in maakt, de lucht, het water, enzovoorts. De tegenhanger van natuurlijke gist is de bakkersgist. Deze wordt in de fabriek gemaakt en bestaat uit een cultuur. De smaak en het resultaat is altijd hetzelfde en deze voorspelbaarheid vinden de bakkers natuurlijk ideaal.

Uitleg over desem en hoe je het zelf kan maken

Bekijk deze twee korte filmpjes bij desembroodbakjezelf.nl over desem en je begrijpt wat het is en hoe je het zelf kunt maken. Je vind de filmpjes door een stukje naar beneden te scrollen op de pagina van desembroodbakjezelf.

Is spelt een wondergraan?

Tijdens de workshop desembrood bakken hoorde ik regelmatig het verhaal van deelnemers, dat ze spelt beter konden verdragen. Nu is het zo dat spelt en tarwe genetisch grotendeels overeen komen. Ze zijn ontstaan uit een tarwesoort die emmer heet. De tolerantie voor spelt kan niet met bestrijdingsmiddelen te maken hebben, want in broodtarwe wordt ook nauwelijks residu van bestrijdingsmiddelen teruggevonden. Het is zelfs zo dat je met biologische teelt meer risico hebt op schimmels. De schimmels produceren vervolgens gifstoffen. Tot op heden is er geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat spelt gezonder is dan tarwe.

Een groot onderzoek over brood en granen

Binnenkort start er een breed internationaal onderzoek over brood en graan. De universiteiten van Wageningen en Maastricht gaan grondig uitzoeken of er iets van waarheid schuilt in de positieve verhalen over spelt. Een naast spelt worden ook emmertarwe en de reguliere tarwe onderzocht. Het moet antwoord gaan geven op de vraag of je ziek kunt worden van brood? Er wordt ook gekeken naar de bakprocessen van zuurdesembrood en gistbrood.

Proefpersonen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS)

Een groep proefpersonen met PDS zal uiteindelijk verschillende soorten brood eten, terwijl ze nauwkeurig worden bestudeerd door onderzoekers. De studie, die anderhalf miljoen euro gaat kosten, moet uitwijzen wat er waar is van de verhalen over gezondheidsklachten veroorzaakt door granen. Naar verwachting worden de eerste resultaten over een jaar bekend. Lees hier meer over het onderzoek.

Harde broodjes vullen sneller

Op de site van de universiteit Wageningen kun je veel interessante artikelen lezen over brood. Bijvoorbeeld dat harde broodjes sneller vullen. Dat komt omdat je langer moet kauwen op een hard broodje, waardoor je eerder een verzadigd gevoel krijgt. Kijk op de site van Wageningen.

Met vitale groet,

Irene Schaap

irene-schaap-van-coaching-vitaal-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *