Vertrouw jij op je onderbuikgevoel? Heb je het gevoel dat je intuïtie een goede raadgever is? Ik hoor mijn klanten dat regelmatig zeggen. Dan zeggen ze: ‘dat voelt niet goed voor mij’. Of: ‘het klinkt niet alsof het iets voor mij is’. Ook zeggen ze: ‘Ik zie het niet voor mij gaan werken’. Dan leg ik uit dat angst en intuïtie niet met elkaar samen gaan.

Behalve als het heel erg mistig is en jij de auto laat staan omdat je het niet aandurft om ermee te gaan rijden. Of als je ergens wandelt en er ineens een losgebroken koe op je afstormt. Je aarzelt dan niet en handelt direct.

Intuïtie werkt alleen op de goede plek

Als je iets vermijd omdat het niet goed voelt, wil dat niet zeggen dat je goed geïnformeerd bent. Je kunt pas vertrouwen op je intuïtie als je ontspannen en gegrond bent. Je moet op een goede plek zijn. Je herkent zo’n plek direct! Het is waar je je veilig voelt, je je gesteund voelt, je open en nieuwsgierig bent, je samen met iemand kan lachen en kan huilen, waar je je kwetsbaar durft op te stellen.

Op die goede plek haal je rustig adem tot in je buik, met ontspannen buikspieren, een zacht gezicht. Je voelt het als je honger of dorst hebt en zorgt goed voor jezelf. Je merkt ook op dat je teveel over je grenzen gaat en even uit een situatie moet stappen. Of dat je toe bent aan een korte of lange pauze.

Op de goede plek is het een feest!

En ben jij op die goede plek, dan ben je ook anderen tot steun. Je straalt dan vertrouwen en warmte uit. De mensen in je omgeving pikken dat onbewust op. Ze zien en voelen het aan je hele manier van doen. Naar die goede plek wil jij telkens terugkeren. Voor je collega's, voor je partner, je kinderen... tja voor iedereen is het een feest als jij op die goede plek bent. Helemaal voor jezelf ;).

Ik wil altijd op de goede plek blijven!

Het is onmogelijk om daar de hele dag te blijven. Want dan zou je jezelf moeten terugtrekken uit het leven en niets meer meemaken tot het leven saai en grijs is. Dat wil je natuurlijk ook niet! Maar je wilt wel kunnen terugkeren naar die goede plek.

polyvagaal theorie tot rust komen met coaching vitaal polyvagaal theorie tot rust komen met Coaching Vitaal

Wat is wel realistisch?

Hoe werkt het dan wel? Stel je een ladder voor met bovenin de goede plek (zie afbeelding). Als het spannend en uitdagend wordt, daal je een stukje af richting activiteit. Je hebt bijvoorbeeld een functioneringsgesprek en in het begin is er niets aan de hand. Je bent wel wat gespannen en neemt actief deel aan het gesprek. Maar niets wat je niet kan handelen. Tot het gesprek een wending krijgt en je allerlei kritiekpunten voor je voeten geworpen krijgt. Je hart gaat sneller kloppen, je krijgt het warm, je mond wordt droog. Je kijkt naar de deur, je zou wel weg willen lopen. Je wilt je verweren, maar kan de juiste woorden niet vinden. Je ziet dat je manager zijn hoofd schud en zijn gezicht een boze blik heeft. De moed zakt je verder in de schoenen. Je krijgt het nu plotseling koud en je gedachten worden stroperig. Je kan alleen maar denken aan het moment dat je naar huis kan om de hele ervaring te verwerken.

Analyse van het functioneringgesprek (en wat je het beste kan doen)

Laat mij dit gesprek voor jou analyseren met de ladder in gedachten! Na de kritiekpunten van de manager ga je verder de ladder af richting vechten en vluchten. Als je geen steun vindt bij je manager en je het gevoel hebt dat je in een hopeloze situatie bent beland, ga je nog verder de ladder af richting de freeze.

Dat gaat helemaal vanzelf. Het is geen besluit wat je met je verstand neemt. Je lichaam neemt het van je over. Het beste wat je na dit gesprek kan overkomen is een vriendelijke collega die jou op je gemak stelt en een kop thee voor je haalt. Je maakt buiten een ommetje om je gedachten verder op een rijtje te krijgen. Hiermee ga je een stukje verder de ladder op, terug richting de goede plek. Je voelt je nog wel wat onrustig en erg moe. Je gaat vroeg naar huis en dompelt je onder in de gezelligheid van je gezin of partner. Of je belt een vriendin om haar stem te horen en haar steun te voelen. Daarna besluit je om even een kwartier TRE te doen om alle opgebouwde spanning van de dag te ontladen. Nu ben je weer helemaal terug op de goede plek! Je slaapt rustig en staat ’s ochtends uitgerust op.

Hoe kun je zelf werken met je pijnpunten?

In het weekend trek je je even terug om je acupunten (zoals bij acupunctuur) te bekloppen. Je gaat in gedachten terug naar het gesprek en voelt welke emoties er bovenkomen. Met een minisessie EFT van een half uurtje voel je je al kalmer en meer gegrond. Je kan meer afstand nemen van de hele situatie met je manager. Je kan zelfs bedenken dat je een vervolggesprek met je manager wil afspreken.

Klinkt dit interessant voor jou?

Ik bied een programma van twee maanden waarbij we samenwerken om de sterke lading van jouw persoonlijke pijnpunten af te nemen. Je leert opgebouwde spanning los te laten en jezelf te gronden. Wil je meer weten? Lees verder in het programma.

Irene Schaap van Coaching Vitaal en TRE Praktijk 8

Hartelijke groet, Irene Schaap