Volledig jezelf zijn op het werk met duidelijke grenzen. Van onzekerheid naar zelfvertrouwen. Het realiseren van je verlangens, dromen en ambities.

Elke vrouw ervaart moeilijke periodes in haar leven waarin alles tegenzit en het leven zwaar aanvoelt. Soms resulteert dit in een burn-out. Tijdens deze momenten leer je jezelf echt kennen. Niet alleen jijzelf, maar ook je omgeving wordt geconfronteerd. Het is moeilijk om niet meer 'jezelf' te zijn. Het is frustrerend dat je niet langer 'de sterke steun' bent waar iedereen op rekende. Je verlangt naar je oude zelf. Naar de vertrouwde persoon waarop je kon bouwen en waar je collega's, gezin en vrienden op konden rekenen. In plaats daarvan maak je een emotionele achtbaan mee. Op onverwachte momenten barst je in tranen uit (of je houdt je juist groot en onderdrukt je gevoelens). Je reageert prikkelbaar, soms verlies je je geduld. Er heerst een gevoel van schuld en schaamte. Je bent uitgeput. Dag in dag uit blijf je doorgaan.

De spirituele weg

Ik probeer meestal te groeien door uitdagende situaties. Als iemand iets onaangenaams zegt dat me raakt, kijk ik naar binnen om te begrijpen welke gevoelige plek geraakt is. Soms stel ik mijn emoties uit om ze later te onderzoeken. Waarom raakt het me zo diep? Als een volwassen man op een kinderachtige manier reageert tijdens een discussie, helpt het als ik zijn innerlijke kind zie. Dit helpt me om beter te begrijpen waarom hij zo reageert (natuurlijk heb ik ook mijn eigen innerlijke kinderen die soms ook kinderachtig kunnen reageren wanneer mijn partner me confronteert). Kortom, de mensen om me heen fungeren als spiegels waar ik veel van kan leren. Het is zeker een uitdaging om zo in het leven te staan! Wanneer ik ervoor open sta, brengen moeilijke situaties dromen en boodschappen uit mijn onderbewustzijn naar voren. Deze boodschappen bieden een nieuwe en verfrissende kijk op zaken.

innerlijk werk bij coaching vitaal 9 1

De vereisten voor intuïtie, zelfkennis en bewustzijn

Na studie heb ik ontdekt dat er een zekere balans moet zijn om te kunnen putten uit je persoonlijke gevoeligheid (om bijvoorbeeld de juiste keuzes te maken in het leven, dingen aan te voelen, je in te leven, je innerlijke zelf te onderzoeken, enz.). Dit hangt samen met de toestand van je autonome zenuwstelsel, dat de staat van je welzijn regelt. Bijvoorbeeld, wanneer je gestrest bent en je lichaam reageert met vecht-of-vluchtreacties of bevriezing/verstijving/dissociatie ondergaat.

Chronische spanning

Zit je in uitdagende situaties en ervaar je chronische spanning? Dan zit je automatisch in een beschermende, gesloten overlevingsmodus. Hoewel dit voor jou wellicht overdreven lijkt, ziet jouw lichaam angst en gevaar als zaken die overwonnen moeten worden. Of het nu betekent dat je je moet verdedigen, wegrennen of stil moet afwachten tot het voorbij is. In deze omstandigheden is er (nog) geen ruimte voor diepgaande reflecties. Om te beginnen is een gevoel van veiligheid en comfort nodig. Die bied ik de vrouwen die naar mijn praktijk komen. Dit opent een open, ontvankelijke en nieuwsgierige mindset, wat essentieel is voor intuïtie en zelfbewustzijn.

innerlijk werk bij coaching vitaal 8

Jezelf weer ‘op de rit krijgen’

Tijdens en na een emotioneel uitdagende periode in je leven, hoopt er vaak veel spanning op in je lichaam die eruit moet. Wist je dat je lichaam deze spanning zelfs een heel leven kan vasthouden? Dit kan leiden tot klachten. Met bijvoorbeeld TRE - Tension Releasing Exercises kun je langzaam maar zeker van die spanning afkomen. Ik ben gecertificeerd om je te begeleiden met dit zelfhulpmiddel. Deze spanning is ook voelbaar in je lichaam, bijvoorbeeld als hoofdpijn, nek-/schouder-/rugklachten, buikpijn, spier- en gewrichtspijn, stijfheid/minder flexibiliteit, rusteloze benen (restless legs), enzovoort. 

Energiesysteem van slag

Daarnaast is het energiesysteem van je lichaam vaak van slag. Dat zet de deur open voor nog meer emotionele disbalans. Ook daar kan ik je mee helpen. Om je zenuwstelsel te kalmeren en je energiesysteem naar een gezond evenwicht te brengen. Hiermee haal je een gezonde dosis rust en ontspanning in je leven. Je lichaam profiteert hier direct van. In een ontspannen lichaam werkt alles perfect met elkaar samen. Alle organen, je vatenstelsel, het zenuwstelsel, je brein, je hormonen, afweersysteem… alles! Dit brengt jou in een optimale toestand waar je geestelijk en lichamelijk kan helen. Het mooie is dat je de meeste technieken ook zelf aanleert en altijd kan inzetten in tijden van onzekerheid, stress en spanning.

In jou zitten zoveel natuurlijke bronnen waarmee je jezelf geestelijk en lichamelijk kan helen.

Jezelf een natuurlijke reset geven

Bij de (huis)arts en psychiater kun je terecht voor medicijnen (zoals antidepressiva) en ingrepen om je lichaam en geest rust en genezing te geven. Een dergelijke aanpak kan een opening geven voor herstel. Ik vind dat je jezelf de westerse gezondheidszorg niet mag ontzeggen. Aan de andere kant kan de complementaire zorg (wat ik doe) de reguliere gezondheidszorg op een mooie en natuurlijke manier aanvullen!

Belemmerende emoties wegnemen

Als je voortdurend gestrest bent en je emoties alle kanten op gaan, is ontspanning moeilijk te vinden. Een reset kan helpen om terugkerende belemmerende emoties te verwijderen. Onderdrukte emoties kunnen zelfs lichamelijke klachten veroorzaken. Gelukkig hoef je de oorspronkelijke situaties niet volledig te herleven. We richten ons op het hier en nu om eventuele problemen op te lossen. Je oerinstincten, gerelateerd aan angst en dreiging, blijven behouden zodat je alert kunt reageren wanneer dat nodig is.

Zelfhulpmiddelen

In mijn praktijk hanteer ik methoden die werken via energetische, mentale of lichamelijke systemen. Zoals eerder vermeld, leer je eenvoudige en bewezen technieken die je thuis kunt toepassen bij emoties, stress en spanningen in je leven. Tijdens de sessies in mijn praktijk, die deels ook online kunnen plaatsvinden, bespreken we eerst jouw hulpvraag. Vervolgens begeleid ik je stap voor stap bij het aanpakken van enkele 'lastige' emoties die je steeds weer overweldigen. De negatieve lading wordt definitief weggenomen. Of je nu last hebt van werkgerelateerde of persoonlijke klachten, de eerste behandeling slaat meestal al goed aan. We herhalen dit proces een aantal keren, afhankelijk van het aantal klachten en bijbehorende emoties. 

Situaties of omstandigheden waarbij negatieve emoties de boventoon kunnen voeren

Je werk maakt sterke emoties los

Word je regelmatig overweldigd door emoties zoals boosheid, wrok, verdriet, schuldgevoel, schaamte, irrationele angsten en zelfs fobieën? Verlang je naar meer innerlijke rust? Wil je veranderen hoe belemmerende emoties je werk beïnvloeden? Ervaar je bijvoorbeeld angst om voor jezelf op te komen? Vind je het lastig om nee te zeggen? Sta je met de mond vol tanden als je manager je aanspreekt? Bevries je wanneer de werkdruk toeneemt?

Makkelijk over je grenzen gaan

Het is belangrijk om emoties te erkennen en te accepteren zoals ze zijn. Laat emoties toe en luister naar wat ze je proberen te vertellen. Emoties dienen als signalen om iets aan te geven. Echter, als je constant uit balans wordt gebracht door overweldigende emoties, is het tijd om actie te ondernemen. Vrouwen die last hebben van faalangst en perfectionisme neigen ernaar hun mentale en fysieke grenzen te overschrijden. Dit kan leiden tot stress en spanning in verschillende situaties. Herken je dit bij jezelf? Hoe zou het voor jou zijn om hier verandering in aan te brengen?

Irene Schaap TRE Provider 2

Hartelijke groet, Irene Schaap
Programma: Bruisen van zelfvetrouwen