Over Irene

Waarom is een gezonde leefstijl met gezonde voeding en gezonde stress belangrijk?

We leven in een dikmakende maatschappij. We worden continu verleid met lekker eten, snacks, drankjes en hapjes. Overgewicht is een steeds groter wordend probleem. Het is heel erg lastig om een gezond gewicht te bereiken en dit te behouden. Ook is het steeds moeilijker geworden om je weg te vinden op het gebied van gezonde voeding. De schappen in de supermarkt met superfoods worden steeds breder. Je krijgt op het internet, de kranten of in tijdschriften heel veel verschillende informatie over voeding. Je mag geen vlees, suiker, vet, brood of zuivel meer eten.

Je kijkt in de spiegel en ziet het resultaat van jouw leefstijl. Je schaamt je, je maakt je zorgen over de toekomst en je weet dat er iets moet veranderen. Je neemt een abonnement op de sportschool maar eigenlijk vind je er geen bal aan. Dus na een paar maanden geef je het op. Dit is een strijd waar je de hele dag mee bezig bent en dit levert jou stress op.

Je kunt overal stress van krijgen. Als je je door stress laat overspoelen dan kun je daar angstig en onzeker van raken. Je kunt met stress in een soort van vicieuze cirkel komen. Het is dan lastig om eruit te komen. Als je je leven alleen laat beïnvloeden door het negatieve van stress, dan zal daar weinig positiefs uit voortkomen.

De meeste mensen willen geen stress in hun leven. Maar omdat je daar niet altijd invloed op hebt, maak je je daar weer druk over. Je gaat stress zoveel mogelijk vermijden en je doet oefeningen om ontspannen te worden als je voor een stressvolle gebeurtenis staat. Alleen het helpt allemaal zo weinig. Je krijgt de stress niet onder controle.

De keuze van Coaching Vitaal op het gebied van vitaliteit

Ik ben Coaching Vitaal gestart omdat er veel misverstanden zijn over vitaliteit. Tijdens mijn opleiding bij het Chivo viel ik (en mijn medecursisten) van de ene in de andere verbazing over bijvoorbeeld voeding. Er wordt zoveel onzin verspreid in de media en op internet. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Met welke leefstijl ben je nu echt goed bezig? Het beste dieet is het dieet dat je het best kunt volhouden.

Je wordt niet gezonder door je alleen op een paar superfoods te richten of door geen suiker, zuivel of brood meer te eten. Tenzij je er niet tegen kunt. Je zult niet afvallen door alleen meer te gaan bewegen. Dat is een wijd verbreid misverstand. En je kunt beter wat gevulder zijn en fit, dan slank en niet fit. En met wat gevulder heb ik het niet over 20 kilo overgewicht. Veel mensen denken dat je alleen in de sportschool kunt werken aan een fitter lijf. Maar het gaat erom dat je er elke dag voor zorgt dat je voldoende beweging in je leven inbouwt.

Een oplossing op maat die jou gaat helpen op het gebied van voeding

Juist omdat we allemaal anders zijn, is het lastig om leefregels op te leggen die gelden voor iedereen. Daarom sta jij centraal bij Coaching Vitaal. Het gaat om jou, je dagelijkse activiteiten, je leefsituatie en je gedrag op het gebied van eten en drinken. Jij krijgt een advies die past bij jou. Je hoeft geen dingen te eten die je niet lust of waar je niet tegen kunt.

Je nieuwe eetpatroon zorgt ervoor dat je alle stoffen binnenkrijgt die je nodig hebt. Uiteindelijk kun je je beter staande houden in onze dikmakende maatschappij. Je gewicht zal stabieler worden en dat levert gezondheidswinst op. Je maakt je niet langer druk over je voedingspatroon omdat je weet dat je goed bezig bent. Je krijgt overzicht en rust en de vaardigheden om jezelf bij te sturen als dat nodig is.

Waarom ik een workshop voor vrouwen maakte

Ik werk graag samen met vrouwen. Ik ben ervan overtuigd dat vrouwen elkaar meer zouden moeten helpen. Sterker nog het is een van de natuurlijke hulpmiddelen om te dealen met stress. Het gaat daarbij om het helpen van de mensen om je heen en zelf om hulp vragen als dat nodig is. Met deze workshop kan ik direct iets betekenen in jouw leven en zal ik als coach even een korte rol spelen in jouw leven. Deze workshop zal vrij snel een positieve uitwerking hebben in de manier waarop je naar stress kijkt en dit gaat jouw leven verbeteren. Je zult merken dat het doorwerkt in vele lagen van je leven. Ik hoop dat je mij de kans geeft om jou te helpen!

Waarom een workshop over stress?

De opleidingen die ik volgde bij het Chivo maakte veel bij mij los. Veel van wat ik daar leerde over leefstijl- en lifecoaching ging ik ook op mijzelf toepassen. Een betere voeding, minder alcohol, beter slapen, meer bewegen en buiten zijn en een juiste energiebalans (een balans in de calorie inname). Daarnaast ging ik mij verder verdiepen in stress. Het boek ‘Sterker met stress’ van gezondheidspsychologe Kelly McGonigal zorgde bij mij voor nieuwe inzichten op het gebied van stress. In deze TED TALK kun je een inspirerende film bekijken waar je meer kunt zien over haar bevindingen en waarom ik zo enthousiast ben over haar aanpak.

Uiteindelijk bracht ik voor jou alles samen in de G.O.O.D. stress workshop. De workshop waarmee je zorgt dat er een balans komt in negatieve en positieve stress. Je leert dat stress meer is dan de klassieke stressreactie die je krijgt als je vlucht voor een leeuw of wegrent uit een brandend huis. Je maakt je minder zorgen en krijgt meer zelfvertrouwen Je weet straks precies hoe je het natuurlijk hulpvermogen van stress kunt inschakelen.

De GOOD stress workshop van Coaching Vitaal

Hoe ik dealde met stress (en het leven) en waar ik nu sta

Als ik terug kijk naar mijn leven dan zijn daar verschillende situaties geweest die mijn leven hebben gevormd tot de persoon die ik nu ben. Als kind was ik verlegen en gevoelig en ik had een grote fantasie. Ik leefde met een groot rechtvaardigheidsgevoel en dat ging met name over het leed van dieren (nog steeds trouwens). Ik heb vanaf babyleeftijd tot twintiger behoorlijk last gehad van eczeem. Dat leverde veel ongemak en stress op. Meer dan 20 jaar geleden kreeg ik helaas te maken met twee rughernia’s. Hier gingen jaren aan vooraf met veel pijn, ongemak en stress. Ik werd daardoor gedwongen om keuzes te maken op het gebied van werk, vrije tijd en relaties. Zoals een opleiding verpleegkunde die ik moest afbreken. Ik kan ook meepraten van stressvolle situaties op mijn werk, omdat ik vaak kies voor functies die druk en hectisch zijn.

Persoonlijke groei in stressvolle perioden

Uiteindelijk ben ik daar allemaal overheen gegroeid. Als ik terugkijk dan zijn de perioden in mijn leven waar het flink tegenzat, ook de perioden waar ik nieuwe wegen ben ingeslagen. Door deze stressvolle perioden ben ik ook gegroeid als persoon en heb mijn kennis verbreed. Tegenwoordig voel ik me meer zeker en zit ik lekkerder in mijn vel. Ik ga uitdagingen die op mijn pad komen niet uit de weg, ik zoek ze op! Ik durf het aan om mensen die bij mij aankloppen op het gebied van stress of voeding te coachen. Ik vind het belangrijk om bepaalde onderdelen in jouw leven aan te mogen vullen. Om jou bijvoorbeeld op het gebied van stress nieuwe gereedschappen te geven, waarmee je beter kunt omgaan met stress.

De GOOD stress workshop geeft je een nieuwe set gereedschap

Hoe de workshop mij persoonlijk heeft geholpen

Van de G.O.O.D. stress workshop heb ik zelf ook profijt gehad. Ik merkte de positieve effecten al in de winter van 2016. Ik had net zoals de meeste andere mensen een aantal persoonlijke stokpaardjes waar ik moeilijk uit kon stappen. Zoals het voor mijzelf opkomen en vragen om een andere salarisschaal, omdat het werk dat ik doe dan meer in lijn ligt met salariëring.

De skivakantie was dit jaar ook anders dan andere jaren. Ik was blijven hangen in mijn angst die ik had opgebouwd na mijn twee rughernia’s. En de hoogtevrees hielp daar ook niet aan mee ;). Ik heb dit jaar voor het eerst weer een gevoel gehad van vrij skiën! Het lukte mij om de stress die ik bij voorbaat al kreeg als ik aan het skiën dacht, om te zetten in energie en kracht.

Zomerdepressie (seasonal affective disorder/SAD) overwonnen

De positieve ervaringen die ik hierboven beschrijf (en meer naar buiten in de winter en in vroege voorjaar om mezelf bloot te stellen aan zoveel mogelijk licht en zonneschijn) zorgden ervoor dat ik voor het eerst in dertig jaar geen voorjaarsdepressie voelde. Eindelijk was het normale patroon doorbroken! Bij was het namelijk zo dat het begin van de lente ook het startsein was voor een enorme moeheid, slecht slapen en somberheid. Het tegenovergestelde van een winterdepressie waarbij de lange donkere dagen zorgen voor klachten. Juist de toename van de hoeveelheid licht (en warmte) zorgen onder andere voor een voorjaarsdepressie. Dat duurde bij mij dan drie maanden en medio juni brak het zonnetje weer door en verdwenen mijn klachten als sneeuw voor de zon! Dit jaar heb ik daar helemaal geen last van gehad. Toeval? Ik denk zelf van niet.

Ik wil jouw leven met stress ook positief beïnvloeden. Jij kunt deelnemen aan de G.O.O.D. stress workshop en leren hoe je sterker en krachtiger wordt door stress. Je kunt als je benieuwd bent hier verder lezen over mijn effectieve aanpak.

Met vitale groet,

Irene

irene-schaap-van-coaching-vitaal-