Column 19 maart 2019, Gronden en opladen

column Gronden en opladen,

Gronden en opladen
Soms wordt je ineens door je lijf en geest teruggefloten om het even wat rustiger aan te doen. De afgelopen weken gebeurde dat bij mij. Een aaneenschakeling van lichamelijke ongemakken en het aanlopen tegen mijn eigen grenzen in relatie tot mijn dochter. Nu ik terugkijk is het helemaal niet zo gek dat ik even pas op de plaats moet maken. Er is in 2018 ook zoveel gebeurd. Alleen al het laatste kwartaal is zeer bewogen geweest. Eigenlijk besef ik dat nu pas. De meeste ontwikkelingen ervaar ik gelukkig als heel positief. Toch heb ik gemerkt, dat je ook positieve krachten moet geleiden. Gronden en opladen zorgt ervoor dat de energie in beweging blijft.

column gronden en opladen
Gronden en opladen

Druk, druk, druk, druk
Vanaf oktober heb ik mij helemaal gericht op mijn praktijk. Het laatste kwartaal van 2018 ben ik echt lekker bezig en ontvang vele cliënten. In oktober loop ik toevallig tegen de methode TRE aan. Deze Tension Releasing Exercises oefen ik eerst zelf uit om vastzittende blokkades/onrust te ontladen. Daarna schrijf ik mij in voor de opleiding om mij als provider te mogen certificeren. De oefeningen maken veel in mij los. Alsof alles is gaan stromen. De opleiding schrijft voor dat ik een dagboek bijhoud van 40 dagen ontlading via TRE. Dat is voor mijn eigen proces. Als ik mij namelijk verdiep in mijn eigen proces, kan ik de ervaringen meenemen in het begeleiden van (proef)cliënten. Daarnaast is er een boekenlijst waarvan ik gedurende de opleiding in totaal vijf boeken moet lezen en een verslag moet uitwerken. Het boek Full Body Presence van Suzanna Scurlock-Durana is er een van. Ik moet even doorbijten want het boek is in het Engels; soms moet ik wat woorden opzoeken in een online woordenboek ?. Maar op een gegeven moment hoef ik niet meer na te denken over de taal en kan ik mij beter richten op de inhoud. Ik heb al meerdere boeken gelezen over gronden en opladen. Dit boek geeft mij door het volgen van de geluidsopnames, die bij het boek horen, een makkelijke handleiding om af te stemmen op de kracht van de aarde.

Je vullen met energie van de aarde
Als je bedenkt dat de aarde geen homp metaal en gesteente is, maar een levend organisme dat altijd in beweging is en een samenhang vormt met alles wat leeft, kun je misschien meer gevoel opbrengen voor het afstemmen op deze aarde? Onze aarde of Gaia, de naam van de oermoeder die volgens de Griekse mythologie aan de wieg stond van het ontstaan van de aarde uit een toestand van chaos en zich vormde uit de vier elementen aarde, water, lucht en vuur.  

Als je geen wortels kunt laten groeien…
Vind je het moeilijk om denkbeeldig de afstand te overbruggen van je hoofd naar je voeten? Kun je geen wortels laten groeien richting de aarde onder je voeten? Ga dan eerst eens terug naar je verlangen. Meestal kom je dan gemakkelijk in een gevoel, een doel, een streven, een voorkeur, een willen, een niet willen… Misschien is het nog vaag, zoals een onderbuikgevoel? Voel je een prikje of een golfje in je buik? Of voelt het urgenter? Als een kramp of een steek? Of voel je het heel ergens anders? Zoek eens uit voor jezelf waar je allemaal naar verlangt. Schrijf voor de vuist weg. Houd je niet in! Of spreek het in op je telefoon.

De tweede stap is het bekijken of beluisteren van je verlangens en welk verlangen je nu al kunt invullen. Kan iemand erbij helpen? Wat is er nodig? Misschien heb je sommige verlangens door de jaren heen uit het oog verloren en zelfs onbewust onderdrukt? En zorgt het opnieuw verbinden met je wensen en verlangens ervoor dat je bloed weer sneller gaat stromen. Een verlangen kan ook gaan over het groen schilderen van je kamermuur…. Tot het aanleggen van een bloemenborder in je tuin of het zaaien van minitomaatjes in een pot. Of het inschrijven voor een cursus, ergens overheen komen, iets bereiken… Kortom laat je vervullen door de energie van je verlangen en sta toe dat je het laat stromen tot het bruist en de vonken eraf springen. De kans is groot dat de vonkjes je creativiteit laten ontvlammen. Als je wilskracht en je creativiteit vervolgens samenkomen heb je al een heel sterk duo! Dan hoef je alleen maar de levensstroom te volgen die van je hoofd richting je voeten loopt en weer terug. Het ontbrekende deel van je hoofd tussen je voeten is dan ineens weer opgevuld. Je voelt je weer levend, één met jezelf. Klaar om in actie te komen. Laat de lente nu maar beginnen!

Column Irene Schaap, Coaching Vitaal in Nieuwkoop