Column 2 juli 2019, Mijn zomertuin

Mijn zomertuin column Coaching Vitaal

Mijn tuin in de zomer

Het voorjaar is mijn favoriete seizoen. Als in de tuin het groen weer terugkeert en de bollen mijn tuin opfleuren. Ik heb eigenlijk altijd interesse gehad in planten. Mijn kamer toen ik nog thuis woonde staat al vol met planten en ik onderhoud een schooltuintje. Dat tuintje is wel een rommeltje, maar ik ga toch met tassen vol groenten naar huis! Na de middelbare school kies ik twee opleidingen uit, waarvan een de Tuinbouwschool is. Uiteindelijk kies ik voor de opleiding Verpleegkundige A.

Jonge mussen in de jasmijn

Je hoeft trouwens geen tuin te hebben om toch je groene vingers zijn werk te laten doen! Meestal kun je wel een plekje vinden om een paar potten te plaatsen. Maar ik heb op dit moment wél een tuin en kan daar erg van genieten. Vooral als de zon door de bladeren van de bomen en heesters schijnt en de lichtval de verschillende tinten groen en rood van het blad extra benadrukt. Het is mijn ideaal om geen aarde meer in de tuin te zien. Dat lukt aardig…

Op mooie en warme dagen drink ik koffie en eet mijn ontbijt op het balkon. Dan loop ik naar beneden en door mijn praktijkruimte naar de tuin en voel de warmte van de gladde tegels aan mijn blote voeten. De jonge mussen die nog door hun ouders gevoederd worden en graag beschutting zoeken in de jasmijn, vliegen uiteen. De fruitige geur van de gele klimroos bereikt mijn neus als ik langs loop. Tegelijkertijd brengt een briesje wind de warmkruidige geur mee van het hooi op het weiland achter het huis. Het is zomer!

Tientallen hommeltjes

Vanaf mijn bureau kijk ik de tuin in en zie twee vlindertjes om elkaar heen dartelen en draaien. In de verte boven aan de dijk, zie ik mensen voorbij wandelen. De blauwe lucht wordt doorkruist met zwaluwen die krijsend achter hun dagelijkse portie insecten aanjagen. Eerst is de dit jaar zeer uitbundig bloeiende jasmijn (en roze weigelia) een verzamelplaats van bijen, hommels, vlinders en zweefvliegen. Ik tel tientallen zoemende, verzamelende en lichtvoetig dansende hommeltjes en bijtjes. Als de lavendel, vingerhoedskruid en vaste geraniums wat later in de zomer bloeien, krijgen zij weer alle aandacht. Het is een grappig gezicht om de uit de kluiten gewassen hommels in de nauwe bloemkelken van het vingerhoedskruid te zien klauteren. En weer eruit… op zoek naar een nieuwe kelk. Achter de vlonder ligt een brede sloot, waar één kikker kwaakt. De rest van zijn talrijke familie schrikt nu ook wakker en sluit aan bij het aanzwellende kikkerkoor. Je kunt nu bijna geen gesprek voeren, zo hard klinkt het.

Een schitterend groen paradijs

In de vooravond zakt het zonnetje op een gegeven moment achter onze huizenrij. Voordat het zover is, raken de zonnestralen de takken en bladeren van de amberboom. Vanaf het uiterste plekje op het vlonder gezien, lijkt de tuin een schitterend groen paradijs. Een door de zon begoten jungle bezaaid met de witte, roze, blauwe en gele tinten van bloemen. Het licht weerkaatst op de ragfijne vleugeltjes van de ontelbare insecten in de lucht. Helaas zijn daar ook zwermen met muggen bij. Het zijn niet mijn vrienden… Als het buiten wat rustiger wordt, laat de merel zich horen. Die kiest een strategische plek uit met het grootste bereik en zingt een prachtig lied. Soms word ik ineens overspoeld door een intens dankbaarheidsgevoel. Dat ik in deze heerlijke tuin en zo in het moment mag zijn, kan mij diep raken.

De kudde schapen achter ons huis verplaatst zich als één collectief bewustzijn de hele dag gezamenlijk langs de dijk. En blijft er toch eens een onoplettend schaap achter, zal dit dier luid blatend en mekkerend terugrennen naar de rest van de kudde. Het is mij opgevallen dat de schapen allemaal een andere stem hebben. Ze communiceren regelmatig met elkaar met hoge, middel of lage stemhoogten.

Ooievaars, egel, pauwen en… de kat

Meestal tijdens de schemering keert een van de ooievaar ouders terug op het nest bij de kinderboerderij. De laatste tijd zie ik ze ook samen door de lucht glijden en steeds hoger klimmen. Alsof het ooievaarsjong moet leren om ook alleen te kunnen zijn en op zekere dag zijn ouders achterna vliegt. Bij de kinderboerderij loopt ook een pauwenpaar. Hun karakteristieke pauwen gekraai is goed te horen als het geluid over de weg voert naar mijn tuin. Als het rond middernacht is, hoop ik dat de egel zijn (katten)brokjes komt eten, die ik voor hem heb neergelegd. De egel was vorig jaar zomer een vaste gast in onze tuin en trok zich niets aan van nieuwsgierige katten, die behoedzaam met hun ogen het pad van de egel volgen. Egels met hun scherpe stekels zijn niet voor de poes! Voordat we gaan slapen roepen we de kat binnen. Zij is al 18 jaar, maar mooie zomernachten wil zij nog weleens in de tuin doorbrengen. ’s Ochtends staat zij dan te miauwen voor de deur, want het is toch allang licht? Waarom doe je niet eerder de deur open?

De komende twee zomermaanden zal ik hopelijk oogsten van de courgette en de tomaten zien rijpen. Ik zal regelmatig de oude uitgebloeide bloemen wegknippen, steun geven aan slappe stelen en de tuin besproeien om alles fris en gezond te houden. Het is eigenlijk een mooie metafoor voor de gang van zaken in mijn praktijk. Cliënten komen voor ondersteuning en samen kijken we welke niet helpende overtuigingen kunnen worden weggesnoeid. We zaaien nieuwe ondersteunende overtuigingen, geven het samen water en de tijd om te rijpen terwijl de cliënten langzamerhand wennen aan alle veranderingen in hun leven en nieuwe mogelijkheden zich aandienen.

Fijne zomerdagen & nachten iedereen!

P S Hou je niet zo van insecten? Kijk eens bij de hypnose behandeling om snel van je angst voor insecten af te komen. KLIK HIER.

Column Irene Schaap, Coaching Vitaal in Nieuwkoop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.