Column 23 april 2019, Hou van jezelf en accepteer jezelf

Column Van jezelf houden, jezelf accepteren van Coaching Vitaal

Hou van jezelf en accepteer jezelf

De afgelopen dagen heb ik extra tijd gestoken in het lezen over beperkende gedachten en onze overtuigingen. Ik sla het Hypnose handboek van Jos Olgers weer eens open als een collega hypnotiseur een vraag stelt via een groepsapp. Ik kan niet vinden wat ik zoek, maar kan het boek toch niet wegleggen. Het lijkt alsof ik het boek nog niet eerder heb gelezen. Maar ik las het al eerder.

Grappig hé dat je in 1,5 jaar tijd zoveel nieuwe kennis tot je neemt en eigen maakt, dat een ‘oud’ boek ineens hele nieuwe inzichten oplevert. Ik merk tijdens het lezen dat ik veel van de materie al toepas in mijn sessies. Op een gegeven moment verwijst Jos naar een boek van Louise Hay (zij leeft niet meer), ‘Je kunt je leven helen’ en dan met name naar de mogelijke overeenkomst tussen lichamelijke aandoeningen en de gedachte die dit heeft gecreëerd.

Column Van jezelf houden, jezelf accepteren van Coaching Vitaal

Veel hypnotherapeuten gaan voor een groot deel uit van het werken met overtuigingen en beperkende gedachten die je gedurende je hele leven hebt gehoord en waar je in bent gaan geloven. Ik hou mij daar ook mee bezig. Maar in mijn praktijk ben ik meer bezig met de mentale kant en minder met de lichamelijke kant. Hoewel die natuurlijk niet van elkaar te scheiden zijn. Ik ben benieuwd naar de lijst waarin Louise de overtuigingen beschrijft van heel veel aandoeningen en daarnaast de helpende overtuigingen en gedachten vermeldt. Via het Kobo abonnement op Bol.com, nee ik krijg geen geld voor de gratis reclame :). krijg ik direct toegang tot het e-boek. Na het bekijken van de lijst besluit ik het hele boek lezen.

De spiegeloefening

Er staat in het boek van Louise een oefening waarbij je in de spiegel in je eigen ogen kijkt en je naam noemt en tegen jezelf zegt: ‘Ik hou van jou en accepteer je precies zoals je bent’. Benieuwd naar mijn eigen gevoelens loop ik vervolgens naar de spiegel in de badkamer (want daar heb ik meer privacy) en herhaal de zin meerdere malen. Het maakt wel wat los, maar het is niet heel emotioneel ofzo. Ik zie beelden van mezelf als kind in verschillende leeftijden. Als een goedlachse baby en een meisje van een jaar of vijf en wat ouder. Gedurende de dag merk ik dat mijn gedachten minder naar het negatieve gaan. Ik kan gemakkelijker loslaten, alles nemen zoals het komt en ervaar een gevoel van vrijheid.

Ontevreden over mijn uiterlijk

De oefening komt ook precies op tijd. Ik ben namelijk helemaal niet tevreden met mijn haar. Ik zou het eigenlijk ook weer moeten kleuren (er is grijze uitgroei). Vóór de oefening zie ik alleen wat mij niet bevalt. Na de oefening besluit ik dat de trekken die moeder natuur mij heeft gegeven en die volgens de natuurlijke flow van ons leven veranderen, een likje roze op de lippen en een vleugje mascara verdienen! Kijk dat zorgt voor een beetje meer fleur en kleur. Zeker als ik ook nog eens een dikke glimlach op mijn lippen tover! Nu op dit moment, terwijl ik dit schrijf neem ik een besluit. Ik ga mijn haar niet meer kleuren. Ik laat het grijs verven en dan kan het op een natuurlijke manier uitgroeien.

Richt je op je positieve kanten, ga van jezelf houden en jezelf goedkeuren

Aan jou, die deze column leest wil ik meegeven om je meer te richten op je positieve kanten. Ga nog meer van jezelf houden en jezelf nog meer goedkeuren! Van jezelf houden is de kern van alles! Bedenk eens dat je waarschijnlijk je hele leven al kritiek hebt op bepaalde zaken van jezelf. Dat het nu niet ineens uit de lucht komt vallen. De kritiek groeit zelfs met je leeftijd mee.

Als je jonger bent hebt je andere bedenkingen over jezelf. Die gaan vaak ergens anders over. Ik was vroeger jong en slank, toch voelde ik mij onzeker. Als je later eenmaal bezig bent met een bepaalde opleiding, heb je twijfels of je het kunt bolwerken. Ben je eenmaal klaar met de opleiding maak je je zorgen over de toekomst. Heb je de gewenste baan naar je toegetrokken, voelt het toch niet goed. Je loopt binnen je gezin, je relatie en je familie weer tegen jezelf aan. Je ervaart beurtelings ongeduld, frustratie, jaloezie, spanning, ongerustheid, zorg, twijfel en voelt je onwaardig. De paradox is dat van jezelf gaan houden ervoor zorgt dat je positiever over jezelf gaat denken. Als je positiever gaat denken, verandert je hele leven.

Je gedachten worden je woorden.
Je woorden worden je daden.
Je gewoonten worden je waarden.
Je waarden worden je lot.

Mahatma Gandhi

Column Irene Schaap, Coaching Vitaal in Nieuwkoop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.