De zin van het leven

be-aware-en-zie-de-mooie-dingen-in-het-leven

Geef zin aan de mooie en fijne momenten in je leven

De afgelopen vrijdag nam ik samen met ruim 500 vakgenoten deel aan het congres ‘Zin in leven en werk’, georganiseerd door het vaktijdschrift positieve psychologie. Gedurende de dag kwamen er verschillende onderwerpen langs. Diverse topsprekers en workshops zorgden ervoor dat ik moe, maar ook opgeladen en geïnspireerd naar huis ging.

Wat is de zin van het leven?

De zin van het leven is een onderwerp dat je steeds vaker tegen komt in de media en samenleving. Zingeving kun je zien als onderdeel van jouw levensloop.  In de jaren van je jeugd naar volwassenheid geef je vorm aan jouw leven. Je bouwt een leven op rondom jouw idealen, waarden, normen en doelen. In elke fase van je leven ben je hier op een andere manier mee bezig.

Af en toe sta je op een kruispunt in je leven, en word je door de omstandigheden of door inzichten gedwongen om een nieuwe richting in te slaan. Denk aan aangrijpende gebeurtenissen zoals het verbreken van een relatie, je baan verliezen of een ziekte. Je volgt een nieuw spoor, onderzoekt nieuwe kansen en mogelijkheden. Er gloort weer een toekomstperspectief waarin jij een hoofdrol speelt en waar jij tot je recht komt en je leven sturing geeft.

gelukkige-momenten-goed-bewaren-voor-later

De (donkere) decembermaand

Voor sommige mensen kan de decembermaand niet snel genoeg voorbij zijn! Zij putten door hun principes, religie of andere redenen geen plezier uit de decembermaand. Het kerstfeest wordt ook vaak in familiekringen gevierd en als jij daar net buiten valt, dan voert het eenzame gevoel de boventoon.

De lichte en sprankelende decembermaand

Beleef jij wel vreugde aan deze maand? Kijk je uit naar de sinterklaastijd met schoenen zetten, kruidnootjes bakken, surprises maken en gedichten schrijven? Versier je straks weer de geurende dennentakken van de kerstboom, hangt een mooi verlichte ster op voor het raam en bladert kooktijdschriften door voor het ideale kerstdiner?

Aan jou geef ik mee om dit gevoel dubbel en dwars te gaan ervaren. Als je kleine kinderen hebt, is dit een extra bijzondere tijd! Het vieren van Sinterklaas op school, het zingen van sinterklaasliedjes en de spanning rond pakjesavond op 5 december. Daarna richting de kerstdagen en jaarwisseling. Met vrije dagen en de tijd nemen om gezellig samen te ontbijten. In de keuken aan de slag en kerstbrood- en kransjes bakken. Tijd voor jezelf en elkaar. Eindelijk toekomen aan het lezen van een boek, die favoriete serie achter elkaar bekijken en lekker lang in bed blijven liggen. Bordspelletjes spelen, wandelingen maken en misschien ligt er zelfs wel sneeuw of ijs, zodat de schaatsen uit het vet kunnen.

Gelukkige momenten goed bewaren voor later

Jij kunt ervoor zorgen dat je vreugdevolle en gelukkige momenten in je geheugen opslaat. Meestal gaan we alweer over tot de orde van de dag en schenken onvoldoende aandacht aan de waarde van dergelijke mooie momenten. Wentel jezelf in het heerlijke, gelukkige en fijne gevoel. Schenk extra attentie aan de details zoals kleuren, geuren, smaken en bijzonderheden van de plek en mensen waar je mee samen bent. Let bijvoorbeeld op de vorm van de ruimte waar je bent, welke onderwerpen hebben jullie het over en wat voor gevoel geeft het samenzijn jou? Wat voor kleding heb je zelf aan en welke kruiden en specerijen zijn er verwerkt in de hapjes en het diner? Haal eens diep adem en laat het gevoel toe tot in het diepst van je wezen. Foto’s, knipsels, menu’s en dergelijke zijn goede geheugensleutels om herinneringen te bewaren. Sluit zo de bijzondere momenten op in je geheugen. Later kun je deze fijne momenten makkelijker terughalen in je herinnering. Die heb je nodig op momenten dat je het moeilijk hebt, tegenslagen moet verwerken en jezelf een moodlift wilt geven. Dan is het goed om alle positieve gevoelens weer opnieuw te voelen. Eraan denken is niet voldoende, je moet het VOELEN.

De geluksdoos

Het maken van een geluksdoos zorgt dat jij extra aandacht geeft aan al het moois van jouw leven. Vouw een mooi papier om een schoenendoos en beschouw het als jouw geluksdoos. Hierin verzamel jij gedurende je leven alle mooie momenten. Daarin gaan de foto’s, knipsels, lieve krabbeltjes, gedachtenspinsels, gedichten, spreuken, mailtjes, brieven, kaarten, vakantie herinneringen, en alles wat jij de moeite waard vindt. Het bekijken van de inhoud zal jouw herinneringen losmaken waarmee jij jezelf een gezonde dosis welbevinden stuurt. Het werkt echt, het is geen onzin of vaag gebabbel!

Irene Schaap, coach en hypnotherapeut bij Coaching Vitaal in Nieuwkoop
Hartelijke groet, Irene Schaap
Coach en hypnotherapeut

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.