Een overwonnen voorjaarsdepressie

column een overwonnen voorjaarsdepressie

Een overwonnen voorjaarsdepressie
Gelukkig is het april en is maart verleden tijd. Ik weet niet hoe jij er tegen aankijkt, maar ik vind maart altijd een vreselijke maand. Ik verlang dan naar meer warmte en de zon. Ik heb zin om de tuin weer te zien opbloeien. Maar in maart kan ik mijn ei dus nog niet kwijt. Daar komt bij dat ik me niet heel energiek voel. Ik was de afgelopen dagen even bang dat de voorjaarsdepressie weer was teruggekeerd! Vanaf zolang ik mij kan heugen tot een paar jaar geleden, had ik elk voorjaar last van voorjaarsdepressie.

Juist als het langer licht werd en de zon sterker begon te schijnen, kreeg ik klachten (leg dat maar eens aan de mensen om je heen uit). Ik voelde dan een somberheid over mij heen komen en voelde me chronisch moe. Ik had het gevoel dat ik de hele dag wel kon slapen, was niet vooruit te branden en had nergens zin in. Dat duurde drie maanden en in de loop van juni krabbelde ik weer op en kreeg ik mijn oude energie weer terug. En weet je dat het eigenlijk pas de laatste jaren van mijn voorjaarsdepressie voor mij duidelijk was dat ik er last van had. Gek hé dat je decennialang ergens last van kan hebben en het toch niet bewust bent?

column een overwonnen voorjaarsdepressie

Ik werd wakker geschud
Er ging aan mijn bewustwording ook wel het een en ander aan vooraf. Zo startte ik in 2015 met de module Functioneel Voeden bij het Chivo, kennisinstituut voor vitaliteit en leefstijl. Vervolgens deed ik de module Functioneel Coachen bij hetzelfde instituut. Het volgen van de laatste opleiding zorgde ervoor dat ik wakker werd geschud. Dat was wel logisch omdat ik mij verder ging verdiepen in emoties, slapen, voeding, stress, enzovoorts. Ik ging dus ook met mijzelf aan de slag. Als eerste pakte ik mijn angst voor skiën op smalle paadjes en steile hellingen aan door voor het slapen in gedachten een film voor mijn ogen af te spelen. In de film skiede ik langs de smalle bospaadjes en stond ik op vele steile hellingen. Toen ik ging skiën ging het een stuk beter!

Een film om mijzelf te herprogrammeren
Daarna ben ik de maanden na de skivakantie mijzelf verder gaan voorbereiden op het naderende voorjaar. Kreeg vitamine D advies van de huisarts. Ik ben ook veel naar buiten gegaan om te wennen aan zoveel mogelijk (zon)licht. Maar het meest heb ik waarschijnlijk gehad aan het verwerken en onder ogen zien van oud zeer. Want toen brak het voorjaar aan…. En gebeurde er niets! Geen vermoeidheid en somberheid. Nu kijk ik extra uit naar de lente. Ook tijdens mijn voorjaarsdepressie was het trouwens mijn favoriete seizoen. Heerlijk om de bomen en struiken weer te zien uitlopen. Om potten te vullen met viooltjes en te genieten van de narcissen, blauwe druifjes en andere bollen in de tuin. De afgelopen dagen heb ik het terras geschrobd, de rozen gesnoeid en gemest en alle borders voorzien van extra mest.

Dieren in de tuin
De egel die vorige zomer elke avond harde kattenbrokjes kwam eten, heb ik nog niet gezien. Maar die is wel van harte welkom! Net als de mezen welkom zijn om een nestje te maken in het nieuwe vogelhuisje. Of die schattige kleine winterkoninkjes waarvoor ik een speciaal nestje heb opgehangen, maar die de afgelopen jaren niet verder kwamen dan het vullen van het nestkastje, om het dan vervolgens te verlaten. Misschien keurde mevrouw winterkoning het nestje af…

Waarschijnlijk ben ik de laatste tijd iets teveel bezig geweest achter de computer met het ontwikkelen van een nieuwe miniworkshop Grip op je taken tsunami en de workshop Grip op je stress storm. Ik moet toch wat meer naar buiten! De vermoeidheid verjagen. Even een blokje om en wat frisse lucht opsnuiven. De spieren in de benen laten werken en de zon op mijn huid voelen.
Voorjaar: ik kom eraan!!


PS Ontvang mijn tips om je welzijn te verhogen. Meld je hier aan.