Gezond met groenten

waarom zijn groenten gezond bij Coaching Vitaal in Nieuwkoop (1)

De vijf gezonde pluspunten van groenten

Om gezond te blijven eet je minimaal 250 gram groenten en 200 gram fruit per dag. De gemiddelde Nederlander eet te weinig groente eet. Waarom is het zo belangrijk om elke dag die hoeveelheid te halen? Wat zijn de voordelen van groenten? Eet jij wel voldoende groenten en fruit? Lees verder over de vijf pluspunten van groenten:

1. Groenten bevatten veel vezels.
Deze vezels hebben een gunstig effect op jouw bloeddruk. Ze lijken ook bij te dragen aan een gezonde darmflora. Lees hier waarom vezels belangrijk zijn.

2. Ze bevatten per soort vitaminen en mineralen.

3. De meeste groenten zijn laag in calorieën. 

4. Groenten zijn kaliumrijk.
Kalium is een mineraal. Mineralen zijn gesteenten en metalen die via de plantenwortels uit de grond worden opgenomen. Via het nuttigen van groenten en fruit komt het in ons lichaam terecht. Mineralen zijn daar aanwezig in alle weefsels. Ze vervullen als gereedschap onmisbare functies.

Wat zijn elektrolyten?
Een groep mineralen kunnen gezamenlijk positief of negatief geladen zijn. Dit noemen we elektrolyten of ionen (elektrisch geladen deeltjes). Chloor, kalium en natrium zijn het belangrijkst. Zij zijn onder andere betrokken bij het handhaven van de waterbalans. Ze werken op het niveau van de celwaterhuishouding en ondersteunen de enzymen. Je vindt kalium in aardappelen, groente, peulvruchten en noten.

5. Groenten bevatten bio-actieve stoffen.
Er wordt veel onderzoek gedaan naar de bio-actieve stoffen in groenten en fruit. Het lijkt erop dat ze een positieve bijdrage leveren voor jouw gezondheid. Elke groentesoort heeft zijn eigen specifieke bio-actieve stoffen. De kleur verraadt welke stoffen dit zijn. De anthocyaninen zorgen voor de paarse en blauwe kleur in groenten zoals rode kool en bietjes. Deze antioxidanten werken op het niveau van de elektronen (die rondom een atoom cirkelen) in jouw lichaam .

Neutraliseren vrije radicalen
Elke soort antioxidant kan een bepaalde vrije radicaal neutraliseren en voorkomt vrije radicaalschade in jouw lichaam. Daarom is het zo belangrijk om te variëren in de kleur van de groenten die je eet. Zoals het oranje van zoete aardappel en wortel, het geel van mais en gele paprika, het wit van prei en ui, enzovoorts. Zo krijg je zoveel mogelijk verschillende bio-actieve stoffen binnen.

Succes met het uitknobbelen van jouw ideale voeding, waarbij groenten een belangrijke rol speelt. Binnenkort kun je lezen hoe je nu een gezonde maaltijd samenstelt. Waar moet deze uit bestaan? Wanneer bereik je het ideale doel waarbij je niet je mond, maar je cellen optimaal voedt?

Met vitale groet,

Irene Schaap

irene-schaap-van-coaching-vitaal-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.