Hoe word je gelukkig

10 stappen naar een gelukkiger leven

Heb je invloed op je eigen geluk?

Wat denk jij eigenlijk zelf? Kun jij het leven zo beïnvloeden dat je gelukkig(er) word? Of denk je dat je eerst de staatsloterij moet winnen? Of dat je pas echt gelukkig wordt als je 20 kilo minder weegt? Zou het geluk je toelachen als jij een andere baan hebt? Gaat het pas lukken als je in een ander huis woont? Of een nieuwe lover hebt?

De waarheid over gelukkig worden

Ik ga je uit de droom helpen met goed nieuws. Want uit onderzoek blijkt dat 40 procent van jouw geluk door jou kan worden beïnvloedt. De verdeling van de overgebleven 60 procent gaat voor 10 procent naar de omstandigheden waar jij in leeft en 50 procent van jouw geluk ligt besloten in de genen die jij van je ouders kreeg bij je geboorte.

Geluk ligt in onszelf

Je wordt niet gelukkiger van het winnen van de loterij, dat is een feit. Wel kun jij jezelf trainen om meer gelukkig te zijn met jezelf. En dat is fantastisch nieuws toch voor jou? Dus niet langer zeuren en denk maar aan alle mooie dingen die je wel hebt. Niemand heeft belooft dat het leven alleen maar mooi is toch? Sommige mensen zijn er zelfs slechter aan toe dan jij. Recht daarom je schouders, droog je tranen en schud jezelf wakker, want je hebt het nog niet zo slecht getroffen.

OF LIGT HET TOCH IETS ANDERS?

Ja natuurlijk want juist als je in een periode in je leven zit dat je het niet makkelijk hebt, is het extra moeilijk om een veranderingsproces op te starten. Want waar moet je bijvoorbeeld beginnen? En hoe houd je het vol?

De 10 (snelle) stappen naar geluk

  1. Toon je dankbaarheid. Schrijf wekelijks vijf dingen op waar je dankbaar voor bent
  2. Wees optimistisch over het beste van jezelf. Denk eens na over jouw competenties. Wat heb jij te bieden?
  3. Stop met jezelf te vergelijken met anderen. Plaats mensen niet op een voetstuk. Haal anderen ook niet naar beneden, zodat jij je beter voelt. Kom uit de negatieve gedachtenspiraal!
  4. Kies een dag uit en doe aardige dingen voor de mensen om je heen. Deel eens een compliment uit, haal een kop koffie, geef iemand een bloemetje, schrijf een aardig mailtje naar een vriend(in), hou de deur open, bied ongevraagd jouw hulp aan, kook een lekkere maaltijd voor iemand anders, enzovoorts.
  5. Heb je broers en/of zussen? Zorg dan dat je goed met ze omgaat. Leg eventuele ruzies bij en maak tijd voor elkaar vrij. Op het gebied van een liefdesrelatie is het belangrijk dat je zorgt voor quality time met elkaar. Wees aardig voor elkaar, geef de ander een knuffel of zoen en vertel je partner waarom je hem of haar zo waardeert.
  6. Vind een weg en leer omgaan met je tegenslagen. Kijk of je voordeel kunt halen uit iets vervelends wat er is gebeurd. Misschien sta je daardoor wel heel anders in het leven? Waardeer je bepaalde zaken meer? Heb je meer aandacht voor de kleine dingen in het leven?
  7. Het is absoluut niet makkelijk, maar het vergeven van mensen die jou op de een of andere manier pijn hebben gedaan, is een heel belangrijke stap om het los te laten. Je hoeft het niet te vergeten of jouw vergeving met de persoon zelf te delen. Vergeven doe je voor jezelf.
  8. Zoek in je werk of je persoonlijke leven naar uitdagingen die jij goed aankunt en waarvan je direct het gevoel krijgt dat het lukt. Je komt daardoor in een flow terecht. Je kunt veel voldoening halen uit flowmomenten.
  9. Zoek bewust naar de mooie momenten in jouw leven. De momenten die zijn geweest of nog gaan komen. VOEL deze momenten. Wees er dankbaar voor. Dompel je erin onder.
  10. Investeer in belevingen en geef je geld niet allemaal uit aan bezittingen. Als je toch geld uitgeeft sta er dan bij stil dat geld uitgeven aan kleinere dingen over een lange periode jou gelukkiger maakt, dan je geld aan een groot ding uitgeven.

Doe er je voordeel mee

Deze tien stappen zijn niet uit de lucht gegrepen. Ze zorgen er stuk voor stuk voor dat jij een gelukkiger mens wordt. Ik gebruik ze in meer uitgebreide vorm zelf ook als coach bij de trajecten. Maar ik noem het niet voor niets 10 (snelle) stappen naar geluk. Een traject op het gebied van life coaching is veel meer dan even snel 10 punten aanpakken. Want waar moet je beginnen? Hoe pak het aan om je leven en jezelf  te veranderen, zodat je beter in je vel komt te zitten. Zodat je het gevoel hebt dat je alles wat in het leven zit eruit haalt.

Wat kan ik verwachten van het lifecoachen?

Je volgt een traject waarbij je ruimte en tijd vrijmaakt om te werken aan jouw doelen. Mijn rol als coach houdt in dat ik luister, verhelder en richting geef aan jouw vragen en doelen. Het is een praktische manier van coaching die niet zweverig is. Je leert je leven op een meer zinvolle manier in te richten, je veerkracht en eigenwaarde te vergroten en mentaal fitter te worden. Je leert om te gaan met stress en krijgt inzicht in jouw sterke eigenschappen en hoe je die kunt inzetten en benutten in jouw leven, zodat jij tot bloei komt!

Meer informatie en contact

Kijk voor meer informatie over de coachtrajecten op de hoofdpagina van deze site. Als je vragen hebt dan kun je vrijblijvend contact met mij opnemen en een e-mail sturen naar mail@coachingvitaal.nl of mij bellen via 06 424 89 223.

Laat eens wat van je horen!

Schrijf hieronder wat jou bezighoudt. Hoe zorg jij ervoor dat je gelukkig wordt of blijft? Wil je meer weten over dit onderwerp? Wie schrijft die blijft!

Met vitale groet,

Irene Schaap

Irene Schaap van Coaching Vitaal

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *