Hoe je met affirmaties jezelf programmeert

column Ik affirmeer om mezelf te programmeren bij Coaching Vitaal

Herprogrammering van mijzelf

De afgelopen dagen heb ik verschillende affirmaties toegepast. Ik merk dat ik ze hard nodig heb om bepaalde ontwikkelingen met mijn dochter beter te kunnen handelen. Ik voel dat ik snel gekwetst en onzeker ben. Affirmaties zoals ‘Ik waardeer mezelf’ en ‘Ik accepteer mezelf’ en ‘Ik hou van mezelf’, helpen daar bij (die herhaal ik tientallen malen per dag, soms pratend tegen mezelf in de spiegel). Ik programmeer daarmee mijn onderbewustzijn en breng zo verbeteringen aan.

Onze kinderen tonen ons feilloos de ‘zwakke’ plekken die wij hebben. Door je kind de schuld te geven van het vervelende machteloze gevoel dat jij dan krijgt, geef je je macht weg. Waarop het kind de schuld op zich neemt of zich als een tijger verzet tegen zoveel onrecht. Vervolgens als het van kwaad tot erger gaat met het kind, zoeken we vervolgens in alle richtingen om het kind te helpen. Maar we beseffen niet dat we eerst in onszelf moeten kijken. Want daar begint het allemaal. Als we ons overgeven aan deze lage machten, nemen we onze lage energieën mee in de omgang met onze kinderen. Of we stemmen af op hun lage energie, waardoor ons energiepeil omlaag gaat. Daar hebben zij helemaal niets aan. Het is beter om hen te omhullen, vervullen en doordrenken met onze liefde en compassie. Dat zorgt namelijk voor een hogere energie in onszelf én in het kind. Maar dat kan pas als wij liefde en compassie voelen voor onszelf. Vaak is er werk aan de winkel bij onszelf!

column Ik affirmeer om mezelf te programmeren bij Coaching Vitaal

De wereld ontstaat omdat wij ons ervan bewust zijn

Gisteren las ik wijze woorden in het boekje van de Koreaanse schrijver en boeddhistische monnik Haemin Sunim, ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’. Die wil ik graag met je delen. Er zit zoveel waarheid in de woorden: de wereld ontstaat omdat wij ons ervan bewust zijn. Wist je dat er 250 manieren zijn om de afwas te doen. Jij doet het waarschijnlijk op jouw manier. De andere manieren zie je niet. Die zitten buiten je bewustzijn of blikveld. De bewustzijn van onze geest doet de wereld ontstaan. Datgene waar onze geest zich op richt, wordt onze wereld. Als onze geest luidruchtig is, is de wereld dat ook. Als onze geest vredig is, is de wereld dat ook. Kennis hebben van onze geest is net zo belangrijk als proberen de wereld te veranderen. Als je bijvoorbeeld geleerd hebt dat mannen onveilig zijn, heb je een vernauwd bewustzijn. Jij vormt dan een andere wereld met andere ervaringen.

De aanpak van onaangename gevoelens

Als je een onaangenaam gevoel hebt, pak het dan niet vast om het van alle kanten te bekijken. Laat het met rust, zodat het kan stromen. De golf van emotie zal uit zichzelf terugwijken als je hem maar niet voedt door erbij stil te blijven staan. Merk het op en plak er een labeltje op. Een label van verdriet, somberte, jaloezie, wrok, angst, boosheid, schaamte, pijn, enzovoorts. Besef dat het maar een gedachte is… je hoeft elk gevoel dat langskomt niet serieus te nemen. Voel of het gevoel iets van jou is? Of iets van iemand anders? Vormt het gevoel een bekend patroon voor jou, dan is het de moeite waard om er dieper in te duiken. Ik geef een voorbeeld: een collega die jou altijd mateloos irriteert omdat zij jou een onzeker gevoel geeft met haar uitspraken, is een cadeautje voor jou! Want blijkbaar zit er in jou een onzekerheid die zich moeiteloos om de uitspraken van je collega heen wikkelt. Je kunt dit aanpakken door inzicht te krijgen in de oorsprong van het ontstaan van je onzekerheid en je realiseren dat je blijkbaar bent gaan geloven dat dit voor jou geldt. Affirmaties kunnen je hierbij helpen.

Nieuwe positieve zaadjes laten uitgroeien tot nieuwe positieve ervaringen

Vervolgens is er werk aan de winkel om nieuwe zaadjes te zaaien voor nieuw gedrag en positieve ervaringen. Het opnieuw programmeren van jezelf. Eigenlijk de basis van het werk van een hypnotherapeut. Hij/zij kan in een trance heel krachtig helpende affirmaties meegeven aan het onderbewustzijn. In de praktijk zijn er vaak nog wat drempels om te nemen. Het kan namelijk zijn dat je innerlijk kind liefde en aandacht nodig heeft. In de meeste gevallen is dat zo. Wat ik in de praktijk ook vaak tegenkom is dat cliënten zich ergens schuldig over voelen. Of zich ergens over schamen. In dat geval is het belangrijk dat zij zichzelf kunnen vergeven. Als andere mensen ons pijn en verdriet hebben gedaan, geldt het omgekeerde. Om los te komen van de pijn en verdriet is het nodig om hen te vergeven. Hoe onnatuurlijk het soms mag aanvoelen om iemand te vergeven die iets onvergeeflijks heeft gedaan. Door te vergeven haal je je (negatieve) energie eruit, verbreek/verzwak je onzichtbare banden, kun je het stukje bij beetje gaan loslaten, neem je de controle en macht terug en het allerbelangrijkste: je hebt je vrijheid terug!

Het is dus altijd de manier waarop wij naar een situatie kijken. Het is onze perceptie. Wij maken er een verhaal van in ons hoofd. Ik zou zeggen vertel jezelf eens een nieuw verhaal (en maak gebruik van affirmaties). Een prachtig verhaal waar je gelukkig bent en veel liefde ontvangt en geeft. Waar je een welvarend en voorspoedig leven leidt, een gezond lijf hebt en jezelf in elke fase van je leven waardeert.

PS Je krijgt twee gratis tools van mij om je vrouwenkracht te ondersteunen en te bekrachtigen. Ga naar: Meer veerkracht en lekker in je vel gratis expert tools

Irene Schaap, hypnotherapeut bij Coaching Vitaal in Nieuwkoop
Met vitale groet, Irene Schaap