Moderne kwakzalvers

The Green Happiness en andere onzinverkondigers

Afgelopen zondag prikte Arjan Lubach de onzinballon door van The Green Happiness. Tjonge wat een boel lucht kwam daar uit! Maar niet alleen zij verkondigen lulkoek. Er zijn tal van mensen die online angst zaaien en van daaruit een oplossing bieden. Dus er zelf beter van worden.

 • Angst over het eten van suiker
 • Angst over het eten van gluten
 • Angst over het eten van vlees
 • Angst over het eten van niet biologische groenten
 • Angst over het eten van verzurende voedingsmiddelen
 • Angst over het eten van bereide voedingsmiddelen
 • Angst over het eten van granen
 • Angst over het eten van brood
 • Angst over het eten van voeding die prehistorische voorouders ook niet aten
 • Angst dat je darmen lekken
 • Angst voor voeding die niet rauw is
 • Angst over het gebruik van zuivel
 • Angst over het eten van peulvruchten
 • Angst dat je te weinig vitamines binnenkrijgt
 • Angst dat je onvoldoende mineralen binnenkrijgt
 • Angst dat het drinkwater niet schoon genoeg is
 • Angst over het eten van bepaalde combinaties

ANGST ANGST ANGST!

WE MOETEN ERMEE STOPPEN MENSEN!

Hieronder de uitzending waar zij met de grond worden gelijkgemaakt!

 

Coaching Vitaal is eerlijk en maakt jou niet bang

De methoden die ik bij Coaching Vitaal hanteer zijn gericht op wetenschappelijk aangetoonde feiten. Voedingsadviezen die ik geef naar aanleiding van een voedingsscan volgen altijd de eetgewoonten van de cliënt. Maar zonder jou bang te maken. Je mag gewoon Hollandse pot blijven eten als je dat lekker vindt. Als je ergens niet tegen kunt, dan moet je het niet eten. Superfoods zijn niet nodig. Een boterham mag. Tenzij je er allergisch voor bent. Melk mag, tenzij je een lactose intolerantie hebt. Een koekje mag best. Alleen als je er veel eet, dan kan de energiebalans in gevaar komen.

De hang naar oude traditionele behandelwijzen

Voordat ik de modules Vitale Voeding en Functioneel Coachen volgde bij Chivo dacht ik over sommige zaken anders. Maar het is mij wel duidelijk geworden dat wetenschappelijk onderzoek van groot belang is. In het volgende stuk neem ik je mee in het ontstaan van de westerse geneeskunde.

Wetenschappelijke revolutie

In de Middeleeuwen ligt sectie, het opensnijden van een lijk, in de handen van ongeletterde chirurgijns. Maar rond 1500 vindt er een wetenschappelijke revolutie plaats. De in Brussel geboren Andries van Wesel (Andreas Vesalius) doet publieke dissecties (lijkopening) op de lichamen van ter dood veroordeelde gevangenen. Dit onderzoek leidt in 1543 tot een boek: ‘De humani corporis fabrica libri septem’ (over de structuur van het menselijk lichaam).

Vesalius wordt wel de vader van de moderne anatomie genoemd. Voor Vesalius is de kennis liefst 1300 jaar lang gebaseerd op de bevindingen van de Romein Claudius Galenus (2e eeuw na Chr.). Vesalius is de eerste die Galenus, op basis van zijn waarnemingen, in twijfel trekt. En daarmee ontketend hij een wetenschappelijke revolutie.

De wetenschap ontwikkelt zich in het Westen

De westerse biomedische wetenschap ontwikkelt zich tot de dag van vandaag. Maar dat is niet overal zo. In landen zoals China maken ze pas in de 19e eeuw kennis met de westerse kennis. Hun kennis lijkt 2000 jaar te zijn verstart. Doordat het verboden is om lijken te openen, krijgt men geen reëel beeld van de menselijke anatomie. De Chinese wereldbeschouwing was gericht op het idee dat de mens leeft in harmonie met het heelal. De mens en heelal in evenwicht tussen twee tegengestelde krachten: Yin en Yang. Het klinkt heel mooi, maar is in principe niet gebaseerd op de werkelijkheid.

Kwakzalverij…

Dit vond ik bij het intypen van het woord kwakzalverij: 1) Antroposofische huisarts 2) Beroep, ambt of functie 3) Beroep 4) Beunhaas 5) Boerenbedrog 6) Boerenbedrieger 7) Bedrieger 8) Charlatan 9) Dokter die slecht behandelt 10) Heggedokter 11) Kruidendokter 12) Kunstenmaker 13) Knoeier 14) Kakadoris 15) Kwak 16) Lapzalver 17) Medicaster 18) Medicijnman 19) Marktschreeuwer …

Wees kritisch

Als je ziek wordt of klachten krijgt, dan wil je er zo snel mogelijk vanaf. De moderne geneeskunde heeft niet overal een antwoord op, heeft niet overal een oplossing (en een oorzaak) voor. Dus gaan mensen op zoek naar een alternatief. Op dat moment ben jij kwetsbaar. Want je wilt graag geloven in een oplossing. De voorgeschotelde oplossing van kwakzalvers lijkt zo logisch. Maar zodra er een wetenschappelijke verklaring wordt gevraagd, dan geven ze niet thuis. Dan kunnen ze hun mooie verhalen niet onderbouwen. En dat is belangrijk.

Het is namelijk belangrijk dat er aandacht is voor waarneming, herhaalde experimenten en het onderzoeken van oorzaken en gevolgen. Want het kan gevaarlijk zijn om een behandeling te ondergaan bij iemand die maar wat doet. Wat voor een mooi verhaal er ook omheen wordt verzonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *