Over Irene


Over Irene Schaap, coach bij Coaching Vitaal (1)

Mijn eigen reis in het leven

Als kind richt ik mij voornamelijk op de buitenwereld. Op de een of andere manier lijkt het belangrijk dat ik alert blijf, mijn omgeving continue scan en mijn innerlijke zielenroerselen voor mijzelf houdt. Ik voel mij te kwetsbaar om voor mezelf uit te komen. Ik heb een gevoel van verantwoording en loyaliteit richting bepaalde personen in mijn omgeving, ik heb een rijke gedachtewereld en veel fantasie. Ook ben ik verlegen en ben ik snel uit balans door de meningen en oordelen van andere mensen. Ik ontwikkel angst voor het donker die overal met mij mee gaat. Ik heb het gevoel dat ik hier niet thuis hoor. Alsof ik van een andere planeet kom. Mijn moeder zegt dat ik gevoelig ben. Het basisgevoel dat ik vele jaren heb meegedragen is dat ik tekort schiet. Ik voel me onbemind, onbegrepen en vaak gekwetst.

Ik bouw verder op mijn kwetsingen

Waar ik lang aan vasthoud is een gevoel van trots en kracht. Dat maakt me ongrijpbaar, voor anderen en ook voor mezelf. Ik ervaar zoveel tegenstrijdige gevoelens, dat ik er geen raad mee weet. Zonder een duidelijke richting ploeter ik verder en waai dan weer hier en dan weer daar aan. Maar nergens voelt het stevig genoeg om mijn wortels te laten groeien. Ik zie mijn onbeminde, onbegrepen en kwetsbare delen ontelbare keren in het leven bevestigd. Door mijzelf en mijn omgeving. Op school, in werk, familie, relaties worden mij telkens spiegels voorgehouden. Onbewust ben ik altijd maar op zoek naar rust, vervulling, erkenning en mededogen. Nu weet ik dat ik met mezelf in het reine moest komen. Ik moest zelf de verantwoording gaan terugpakken.

Reikende handen

Onderweg kom ik langs vele mogelijkheden om mijn gevoelens beter te begrijpen. Ik lees veel boeken, onderzoek het geloof en de bijbel, luister naar lezingen, bezoek een psycholoog, ga naar een medium. Dat geeft wel wat lucht, maar ik kom hiermee niet in de onderstroom van mijn gevoelens. Het ontbreekt mij aan de gevraagde reflectie en moed om mezelf werkelijk te zien. Om mijn gevoelens te doorleven en erachter te komen dat ze niet oneindig zijn.

Het keerpunt in mijn leven

Het ontmoeten van een collega in 1994 pakt heel goed uit en we zijn nu 26 jaar verder en nog steeds heel gelukkig. De geboorte van mijn dochter is natuurlijk ook een belangrijke gebeurtenis is mijn leven. Beiden zijn ook mooie spiegels om mijzelf en de ander beter te leren kennen.

Het zal rond 2010 zijn, dat in Amstelveen de kapper Hansoe Venema mij apart neemt, zijn handen op mijn hoofd legt en er emoties bij mij loskomen. Ik heb op dat moment geen idee waar hij mee bezig is (waarschijnlijk mijn kruinchakra geopend). Ik voel voor het eerst in mijn leven een soort verbondenheid, een rust, een tevredenheid. In de maanden die volgen blijf ik vasthouden aan dat gevoel. Het is een soort anker waar ik eigenlijk nog steeds op verder bouw.

Verdieping, reflectie en moed

In 2014 en 2015 volg ik de modules Functioneel Voeden en Functioneel Coachen bij het Chivo. De verdieping van de materie (lifecoaching en leefstijlcoaching), mijzelf en het werken met cliënten zorgt ervoor dat ik mijzelf steeds beter ga begrijpen.

In 2017 rond ik de opleiding Allround Hypnosetherapeut succesvol af. Door het oefenen met medecursisten, het vergroten en toepassen van mijn kennis en door regelmatig zelfhypnose toe te passen, kom ik steeds dichter bij mezelf te staan.

Mijn lichaam ontdooid en energie stroomt

Najaar 2018 komt Anne Marie Potmeer voor intervisie naar mijn praktijk in Nieuwkoop. Zij is collega-hypnotiseur/Matrix methode en van haar ontvang ik een persoonlijke sessie. Deze mooie sessie maakt zoveel lichamelijke en geestelijke onrust in mij los, dat ik op zoek ga naar een methode om het kwijt te raken. Al zoekende op internet kom ik uit bij YouTube beelden van de methode Tension Releasing Excercises (TRE). Ik leg direct mijn matje neer in mijn praktijkruimte en geef mij over aan de uitbarsting van jarenlange opgekropte energie in mijn lijf die als een vulkaan eindelijk mag ontladen. De maanden die volgen zijn turbulent en bijzonder. De ontlading brengt mijn levensenergie weer aan het stromen. Ik ervaar een sterk verhoogde intuïtie en gevoeligheid (kundalini).

Lichaamsbewust, gronden, kracht en zelfbewustzijn

Na mijn persoonlijke ervaring met TRE, start ik in het najaar van 2018 met de opleiding om als practitioner (ik ben nog bezig met de opleiding) te mogen werken met deze methode. Inmiddels weet ik ook dat een meer geleidelijk proces van ontladen, beter is dan een vulkaanuitbarsting! TRE is lichaamsgericht en zorgt ervoor dat PTSS, chronische stressklachten en dagelijkse opgebouwde spanning in het lichaam op een natuurlijke wijze via het lichaam kan afvloeien. Vervolgens keert het lichaam weer terug naar een rustige basis waardoor je vitaliteit kan terugkeren. Zowel op lichamelijk en mentaal gebied. Als een stroomversnelling is mijn leven daardoor positief veranderd. Ik heb gemerkt dat ik flexibeler kan omgaan met tegenslagen. Het heeft ook kracht en zelfbewustzijn gebracht. Ik ben meer lichaamsbewust geworden en heb geleerd te gronden.

Invulling geven aan het thema Grenzen stellen

In de zomer van 2019 doe ik mee met een challenge van De Succesprinses – Marie José Rietdijk op Facebook om de energie van mijn praktijk beter te laten stromen. Tijdens een online groepsreading met Marie José komt naar boven dat ik mijn werk in de praktijk mag gaan richten op mensen die moeite hebben binnen hun grenzen te blijven. Tot begin februari 2020 probeer ik hier invulling aan te geven. Maar het kwartje valt niet… Gelukkig heb ik steun aan mijn buddy Christi de Vries-Geleijnse die ik via de challenge leer kennen.

Eindelijk begrijp ik mijn levenstaak

Het boek ‘De Maskermaker’ over systemisch werk en karakterstructuren, ligt alweer maanden bij mij thuis. Het is een geleend exemplaar (dankjewel Natacha). Ik heb de afgelopen tijd al hoofdstukken gelezen, maar ineens lees ik heel aandachtig het hoofdstuk over de symbiotische karakterstructuur: de angst om op zichzelf te staan. Ik lees, ik registreer, ik voel, ik begrijp, ik weet… dit is een beschrijving van mijzelf! Het gaat over de reis die ik maak en mij al heeft gebracht tot waar ik nu ben. De tekst geeft inhoud en vorm aan het thema grenzen stellen. Nu het helder is, kan ik het jou laten weten. Je laten weten dat ik het begrijp. Ik wil je met mijn ontwikkelde intuïtie, helderheid en vaardigheden graag helpen om de stappen te zetten die voor jou nodig zijn.

Jezelf accepteren, respecteren en van jezelf houden

Deze woorden komen uit het boek van Louise Hay ‘Je kunt je leven helen’. Het volbrengen van de betekenis van deze woorden, is naar mijn mening eigenlijk het belangrijkste in het leven. Als het in jou is gegroeid, kun je acceptatie, respect en liefde gemakkelijker zien, voelen, ontvangen en begrijpen in je omgeving, de mensen om je heen.

Wil je meer lezen over de beschrijving van jou? Lees dan verder op de hoofdpagina. Ik geef je mee om vooral tussen de regels van deze omschrijving door te lezen. Ik ben benieuwd in hoeverre jij jezelf hierin herkent? Er zullen ongetwijfeld persoonsaspecten voor jou van toepassing zijn, die niet in het stukje zijn opgenomen.

Irene Schaap Hypnotherapeut bij Coaching Vitaal