Week van de alcohol, deel 2

eek van de alcohol bij coaching Vitaal deel 2

Als je niet beter weet…. over alcohol

Vanaf een verre planeet kijkt het vreemde wezen naar de aarde. De afgelopen dagen is hij bezig geweest om het leven van de aardbewoners nader te bekijken. Gewoon uit interesse. Niets bijzonders. Een gewoonte viel hem direct al op. Sommige mensen inhaleren meerdere malen per dag een brandende stof in hun longen. Als je kijkt naar de lichamelijke gevolgen, dan lijkt het de mensen geen goed te doen. Toch vreemd dat ze hier mee doorgaan, zelfs als hun ademhalingsstelsel aangeeft hevig geïrriteerd te zijn en ze veel moeten hoesten.

Alcoholgebruik wordt misschien gedwongen?

CH3CH2OH is een andere opvallende stof die deze bewoners tot zich nemen. Het is een organische verbinding met een hydroxylgroep en het wordt ethanol genoemd. Zij noemen het meestal alcohol. Gezien de schadelijke gevolgen van zelfs een lage dosering van deze stof, vraag ik mij af of mensen misschien gedwongen worden om het binnen te krijgen. Maar tot nu toe heb ik hier nog geen bewijs voor gevonden.

Ze begrijpen het niet

Ik val van de ene in de andere verbazing. Ik ben er namelijk achter gekomen dat grote organisaties op deze planeet, zoals de World Health Organization en de Europese Unie, al rapporten hebben geschreven over de effecten van deze stof. Zelfs de aanbevelingen van de medische wereld om het in te dammen, lijken veel van deze mensen niet te begrijpen. Misschien komt dat wel omdat alcohol de vorming van hersencellen verstoord? Ze denken misschien dat een glaasje per dag niet uitmaakt. Zou hun leven saai en ongezellig worden als ze ermee zouden stoppen of flink zouden minderen?

Verhoogd risico op kanker door alcohol

Uit honderden studies verricht bij honderduizenden mensen blijkt dat de kans om kanker te krijgen aan de mond, keel, slokdarm en lever, dikke darm, borstkanker, prostaatkanker en alvleeskanker wordt vergroot door het drinken van alcohol. In een specifiek onderzoek werden meer dan 100.000 verpleegkundigen en hun alcoholgebruik gevolgd. Het bleek dat zelfs zeer matig alcoholgebruik, tussen de drie en zes glazen per week, de kans op het ontstaan van borstkanker met 15% werd verhoogd. Drie glazen of meer per dag verhoogt de kans op borstkanker met 50%. Er was een vergelijkend onderzoek met maar liefst 1,2 miljoen vrouwelijke aardbewoners in het Verenigd Koninkrijk. Dit onderzoek duurde zeven jaar. Ze rekenden uit dat een op de tien vrouwen die borstkanker ontwikkelden dit niet zou hebben gekregen als ze geen alcohol had gebruikt!

Kleine hersenen door alcohol

In een deel van de hersenen van aardbewoners treden voortdurende celdelingen op. Dat is nodig voor hen om te functioneren. Zodat ze kunnen leren of onthouden. Alcoholgebruik bij proefdieren zoals apen en knaagdieren toont aan er schade aan de hersenen ontstaat en dat dit wekenlang merkbaar is. En deze gevolgen treden omgerekend voor een mens al op bij twee glaasjes wijn per dag.

Pubers zouden zeker niet moeten drinken

Je zou denken dat de bevolking hun opgroeiende mensenkinderen niet willen blootstellen aan deze stof. Want het heeft effect op de grootte van de hersenen bij pubers. Men nam hersenscans van twaalf pubers van gemiddeld 17 jaar oud. Zij dronken veel en geregeld alcohol. De scans werden vergeleken met de scans van 24 leeftijdgenoten die niet of nauwelijks dronken. Er was een verschil in volume van hun hersenen. De hippocampus (geheugencentrum) was aanzienlijk kleiner. En hoe langer ze hadden gedronken, des te kleiner dit deel van hun hersenen was. Ook bij de kleine hersenen (zorgt o.a. voor de coördinatie bij aardbewoners) is een dergelijke effect gezien. Dit was met het blote oog zichtbaar op de MRI-scans!

Deze effecten treden ook bij volwassenen op. Uit een langdurig onderzoek bleek dat de krimp al begint bij twee glazen per dag. Er gloort hoop voor deze mensenkinderen en hun ouders. Bij ratten die geen alcohol meer kregen toegediend, herstelde de hersenschade in zes weken. Omgerekend naar mensenlevens moeten mensen dan wel jarenlang stoppen.

Alles opgeteld…

Toen ik alle sterfgevallen per jaar van alcohol van de hele aardbol optelde, kwam ik tot het schrikbarende getal van 3,3 miljoen mensen. Dat zijn negenduizend mensen per dag. Per tien seconden sterft er een persoon. Ik vond ook uit dat het effect in het werelddeel wat de bewoners Europa noemen, het grootst is. Hier wordt twee keer zoveel gedronken als in de rest van de wereld. Ik vond een piepklein landje dat Nederland heet. Daar drinken meer dan acht op de tien bewoners alcohol. Maar liefst 11,5 % (zware drinkers) van deze mensen die Nederlanders heten, drinken minstens een keer per week meer dan vier – vrouwen – en meer dan zes – mannen – eenheden alcohol. Overmatige drinkers drinken meer dan eenentwintig glazen per week. Dit is 12% van de inwoners van dit kleine landje.

Alcohol is slim verstopt

Alcohol hebben ze over de hele wereld slim verpakt in lekkere drankjes. Het onderdrukt de activiteit van de aardbewoners. Het stimuleert bij lage hoeveelheden. Het leidt tot spraakdrang, opgewektheid en een gevoel van algemene ontspanning. Grote hoeveelheden leiden tot verminderde reactiesnelheid, een beperkt inschattingsvermogen en uiteindelijk vallen ze in slaap. Hoewel als ze regelmatig drinken, dan wennen ze eraan.

Kom op lieve mensen, dit is maar een klein stukje van alles wat ik vond over alcohol. Dus geniet, maar wel met mate. Dus liever géén alcohol. Of hoogstens een glas per dag. En minimaal twee dagen per week helemaal geen alcohol. En opgroeiende jonge mensen laten het beter helemaal staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.