Week van de alcohol deel I

Week van de alcohol op Coaching Vitaal

Week van de alcohol op Coaching Vitaal

Op dag 5 van de reeks ‘Aftellen naar 2017’ kietelde ik jou al met een bericht over alcohol. Voor mij persoonlijk is het boekje ‘Op je gezondheid?’ van René Kahn een grote eye-opener geweest. Het najaar van 2016 kocht ik dat boekje beroepsmatig en het bleek voor mij een grote stimulans te zijn om mijn alcoholinname terug te schroeven. Daarom kun je deze week bij Coaching Vitaal maar liefst drie blogs lezen, die geheel aan de alcohol zijn gewijd.

Vandaag bijt Marjolein het spits af. In de nazomer van 2016 voelde zij de positieve uitwerking van een maand geen alcohol. Ze is zelfs zo enthousiast dat ze nu weer een alcoholvrije maand heeft ingelast!

Op woensdag krijg je een verhaal over alcohol dat leest als een sprookje en jou zal verbazen en verrassen.

Op vrijdag krijg je antwoorden op de vragen van de blog in december. Hier kun je de blog nog even teruglezen.

Marjolein’s verhaal: ‘Mijn maand zonder alcohol.’

Na drie weken zomervakantie was het op 29 augustus 2016 tijd voor een experiment! Samen met mijn vriend zou ik een maand geen alcohol gaan nuttigen. Waarom we dat hadden besloten? Heel simpel: 1) we waren benieuwd of we ons lichamelijk anders zouden voelen en 2) er stond een 10 kilometer hardloopwedstrijd in de planning waarvoor een periode geen alcohol prima in de voorbereiding paste.

Marjolein, een maand zonder alcohol bij Coaching Vitaal

Marjolein: ‘Ik merkte het verschil lichamelijk én mentaal’.

Drinken is een gewoonte

De eerste twee weken was het op en top zomer. Mijn agenda stond bomvol met borrels, bbq’s en dinertjes. Maar, ik hield me sterk en dronk tonic of spa rood. Dat leverde vragende blikken op. Toen ik mijn motivering uitlegde zag ik iets veranderen. Mensen vonden het helemaal niet zo raar en meerdere vrienden/collega’s/familieleden dachten er zelfs aan hetzelfde te gaan doen (een aantal heeft dit ook daadwerkelijk gedaan door mijn verhaal!). Hierdoor besefte ik mij al vrij snel hoe makkelijk en normaal ik het vond om onder het mom van “ lekker gezellig” standaard wijn of bier te nuttigen. Het eerste resultaat van mijn experiment was daarmee de realitycheck van mijn ingeslepen gewoonten.

Ik mis de alcohol niet

Naarmate de maand vorderde, realiseerde ik mij dat ik de alcohol helemaal niet miste. En dat was fijn, want wat had ik gemoeten als de conclusie was geweest dat ik het niet gezellig kon hebben zonder? Dit besef was mijn tweede inzicht dat het experiment mij opleverde.

Lichamelijk en mentaal energieker

Lichamelijk merkte ik dat ik me de hele maand fit, energiek en lekker scherp voelde. Ondanks dat de vakantie hier een grote bijdrage aan heeft geleverd, weet ik zeker dat ik door het laten staan van de alcohol dat gevoel langer heb kunnen vasthouden. Conclusie: ik merkte het verschil lichamelijk én mentaal.

De maand vliegt voorbij

En toen was het alweer 29 september! Voor ik het wist, was de maand voorbij. Natuurlijk vond ik het lekker toen ik weer een glas witte wijn dronk als borrel, maar als ik mezelf nog een maand had opgelegd was die ook zonder problemen gelukt.

Een geslaagd experiment!

Nu, half oktober, merk ik dat ik anders omga met het nuttigen van alcohol (lees: minder) en dat voelt goed. Mijn conclusie: dit experiment leverde mij vooral een goed gevoel op dat ik zowel lichamelijk als in het herkennen van mijn ingeslepen gewoonten merkte.
En… op 25 september liep ik een PR op de 10 kilometer tijdens de Marathon van Haarlem 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.