De werking van antioxidanten en een recept voor minder rimpels

Antioxidanten en een recept voor minder rimpels op Coaching Vitaal

Dat de zon schadelijk kan zijn voor je huid is een bekende boodschap. De gevolgen van de schadelijke werking van UV-straling ontstaan natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Herhaalde blootstelling van onze huid aan de zon, zorgt op een gegeven moment voor schade. De schade zoals pigmentvlekken en huidkanker wordt veroorzaakt door vrije radicalen. Ons lichaam maakt zelf ook op bescheiden schaal vrije radicalen aan. De vrij radicalen hebben een nuttige functie waarbij zij zich binden aan schadelijke bacteriën en virussen en het lichaam verlaten.

Een kettingreactie door vrij radicalen

In ons lichaam vindt, ook als we heel gezond leven, schade plaats aan onze weefsels en cellen. Dat ontstaat bijvoorbeeld bij de verbrandingsprocessen in de cellen waarbij voedingsstoffen in energie worden omgezet. Deze oxidatieve stress is een natuurlijke gang van zaken waarbij moleculen die zijn geoxideerd, elektronen verliezen en dan vrije radicalen worden. De vrije radicalen oxideren op hun beurt weer andere moleculen.

Antioxidanten en een recept voor minder rimpels op Coaching Vitaal

Antioxidanten maken we zelf aan of krijgen we binnen via plantaardig voedsel

Ons lichaam is in staat om de schade door de oxidanten tot op een zeker peil zelf te neutraliseren. De afweerfunctie wordt door reparatie-enzymen en antioxidanten uitgevoerd. Je kunt de slagkracht van deze lichaamseigen verdedigingstroepen sterk verhogen. Prikkel je lichaam regelmatig door het uitoefenen van stevige lichaamsbeweging of sporten.

De antioxidanten maken we continu en in grote hoeveelheden zelf aan. Voorbeelden zijn
co-enzym q10, ureum, glutathion, bilirubine en melatonine.

Vitaminen en bioactieve stoffen (secundaire plantenstoffen) behoren ook tot de antioxidanten. Deze zijn in alle plantaardige voeding te vinden. Ze geven bijvoorbeeld de kenmerkende kleur en smaak aan groente en fruit (denk aan wortels, roodlof, bramen, bieten en tomaten), maar hebben ook beschermende functies voor de plant zelf. Denk aan de schadelijke prikkels zoals UV-licht, bacteriën, bederf en roofdieren. Op het moment dat wij deze planten verteren, profiteren wij ook van de beschermende eigenschappen. Carotenoïden uit geel, oranje en rood fruit en groente zijn belangrijke antioxidanten. Vooral bèta-caroteen en lycopeen zijn belangrijk voor ons. Een molecuul kan duizend storende oxidanten onschadelijk maken.

Wanneer het fout gaat in het lichaam

Ons lichaam is dus in staat om zich te verweren tegen de vrije radicalen. Maar op het moment dat er teveel vrije radicalen ontstaan door een ongezonde leefstijl en externe factoren zoals roken, ongezonde voeding, luchtvervuiling, weinig lichaamsbeweging en teveel alcohol, is de balans zoek. De vrije radicalen gaan zich dan binden met gezonde cellen, weefsels en organen. De cellen worden onherstelbaar beschadigd. Je kunt de gevolgen van een ongezonde leefstijl van buiten aan de huid aflezen, zoals rimpels, pigmentvlekken, huidverslapping, huidirritatie, pukkeltjes en een droge huid. En wat aan de buitenkant zo goed zichtbaar is, is aan de binnenkant van je lichaam onzichtbaar ook aan de gang. Dus de schadelijke gevolgen gaan rustig door daar waar je het niet ziet.

Zijn extra antioxidanten nodig?

Een gezonde voeding en voldoende beweging is voldoende voor je lichaam om de uitdagingen aan te gaan en de vrije radicalen in balans te kunnen houden. Je hebt in principe geen voedingssupplementen nodig als je voldoende vitaminen, mineralen, sporenelementen en bioactieve stoffen binnenkrijgt. Twijfel je daaraan, laat dan tijdens een foodconsult eens een voedingsscan uitvoeren. Je weet dan waar je aan toe bent en krijgt gerichte verbeterpunten aangereikt.

Tip: een goedkope booster voor je huid!

Eén goedkoop hulpmiddel waarmee je jezelf een boost kunt geven, wil ik graag met je delen. Het gaat om lycopeen en deze antioxidant vind je in hoge concentratie in tomatenpuree. De moleculen zijn heel effectief in het onschadelijk maken van oxidanten. Hier kan geen dure huidcrème tegenop! Deze methode helpt om rimpels te voorkomen en beschermt tegen zonneschade van UV-straling op de huid. Ook helpt het tegen hartinfarcten en borst-, maag-, darm- en prostaatkanker. Het recept van de lycopeen boost is simpel: eet elke dag een eetlepel tomatenpuree of drink een glas tomatensap en voeg daar een druppeltje olie aan toe. Dat laatste doe je om de opname van in vet oplosbare vitaminen in je darmen te verbeteren.

De BBC deed de proef op de som met tomaten

Enkele jaren geleden werden er 23 vrouwen geselecteerd en zij hebben 12 weken lang extra lycopeen door middel van tomaten tot zich genomen. Vervolgens is er gekeken of deze natuurlijke zonbescherming bij hun ook de gewenste uitwerking had.

  1. De korte film kun je hier bekijken (volg de volgende stappen: dubbelklik op de link: http://www.bbc.co.uk/sn/humanbody/truthaboutfood/flashapp/
  2. klik vervolgens rechtsonder de launch button
  3. Kies: films tailored for me
  4. Kies: I want to be more beautiful
  5. Kies: female
  6. klik op de pistachegroene bol…. en voila de film start.

Irene Schaap van Coaching Vitaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *