Zorgeloos en zonder angst je mond opentrekken op het werk. Van vruchteloos vechten naar vrijheid. Van dromen naar daadwerkelijk doen.
In dit blog wordt duidelijk waarom TRE een noodzakelijke schakel is in de levens van mensen (en (zoog)dieren). Waarom zou je het doen? Waardoor bouw je spanning op en hoe ziet een TRE coachsessie eruit?
TRE is geen therapie maar een methode om je lichaam te helen
Jij hebt in je lichaam net als alle zoogdieren een aangeboren manier om telkens weer spanning van (chronische) stress en traumatische gebeurtenissen kwijt te raken. Aangezien dieren in het wild altijd toegeven (mits zij zich veilig voelen) aan dit mechanisme om spanning kwijt te raken, is hun lichaam helemaal zen. De natuur heeft het goed geregeld. De gazelles, zebra’s en buffels hebben geen therapie nodig. Deze prooidieren volgen gewoon hun natuur die ervoor zorgt dat zij niets overhouden van een mislukte achtervolging door een leeuw.
Hoe raakte jij als kind spanningen kwijt?
Als jij net als de gazelle je hele leven had toegegeven aan het kwijtraken van spanningen, had jij nu ook een zen lichaam. Helaas zijn veel mensen in de westerse wereld vergeten dat zij over hetzelfde mechanisme beschikken. Dus leren kinderen het ook niet bewust aan. Of zij leren het af als ze ouder worden. Volwassenen hebben de neiging om dit mechanisme te onderdrukken. De reden daarvan is dat het sociaal onwenselijk is dat je de controle kwijtraakt. Wat zou de ander denken als jij ineens met je gezicht trekkende bewegingen maakt of als je hand trilt? Of als je ineens zou gaan trillen of beven? Je wilt juist vol zelfvertrouwen overkomen.
Emoties interpreteren de wereld voor ons. Ze hebben een signaalfunctie en vertellen ons iets over onze innerlijke toestand terwijl die wordt beïnvloed door input van buitenaf (Gabor Maté uit 'Wanneer je lichaam nee zegt')
Je kan alles aan en hebt alles onder controle
Het behouden van de controle heeft te maken met je kwetsbaar en openstellen. Het hangt samen met een terugkerend patroon waarbij je jezelf geruststelt dat er niets aan de hand is en je alles prima kan behappen. Je houdt je groot. Jij kan alles aan. Er word op je gerekend. Alleen doe je jezelf hiermee tekort. Dit zijn patronen die zich vaak al vroeg in je leven vormen. Het komt voort uit situaties en kwesties in het gezin waar je als kind mee moet dealen. Het hoeft niet per sé om traumatische gebeurtenissen te gaan zoals misbruik of verwaarlozing.
In elk gezin (en cultuur, religie, enz.) zijn heersende waarden en normen waar het kind in mee moet gaan. Ook als dat niet goed voelt voor het kind. Een kind heeft meestal geen andere keuze dan erin mee te gaan. Bovendien als de ouders op emotioneel gebied niet thuis geven, hoe kunnen zij dat dan aan hun kind meegeven? Een kind ontwikkelt vervolgens allerlei overlevingsmechanismen om zich staande te houden binnen het gezin. Als dergelijke patronen niet worden doorbroken, blijven ze generatie na generatie bestaan.
Intuïtief is het niet zo moeilijk te begrijpen waarom mishandeling, trauma of extreme verwaarlozing tijdens de kindertijd negatieve gevolgen heeft. Maar waarom krijgen zoveel mensen aan stress gerelateerde ziekten zonder dat ze zijn mishandeld of getraumatiseerd? Deze mensen lijden niet doordat hun iets negatiefs is aangedaan, maar doordat hun iets positiefs is onthouden (Gabor Maté uit 'Wanneer je lichaam nee zegt')
Als emoties niet worden onderkend
Het wegduwen van emoties is een voorbeeld van een overlevingsmechanisme. Wat je daarmee ook wegduwt is je reactie. In je volwassen leven ontken je dat je ergens moeite mee hebt. Natuurlijk wil je overkomen als een betrouwbare, goed voorbereide, behulpzame, aardige, efficiënte, effectieve, niet lastige en intelligente vrouw. Echter dat is niet de realiteit. Niemand kan altijd aan al die eigenschappen voldoen op elk moment. Het jarenlang wegdrukken van emoties is schadelijk voor je gezondheid en je welzijn. Je negeert je eigen fysieke en geestelijke grenzen alsof je superwoman bent. Daarmee bouw je spanning op in je lichaam. Dat werkt ook door in je geestelijke welzijn.
TRE is trillen en schudden
Het kwijtraken van lichamelijke spanning gaat door middel van trillen en schudden. Misschien herken je het bij jezelf toen je nog kind was en het bij jezelf onbewust opwekte om spanningen kwijt te raken? Of heb je na een bepaalde gebeurtenis gemerkt dat je lichaam vanzelf ging trillen en beven? Het is een gezonde reactie van je lichaam om opgebouwde spanning ook weer te ontladen. Dat gaat dus via het trillen, schudden en beven. Elk lichaam bouwt op z’n tijd spanning op. Het is een teken dat je stressrespons goed werkt. Maar we zijn veelal vergeten hoe we dat ook weer kunnen kwijtraken.
Ik moest altijd mijn gezicht in de plooi houden
Er is een tijd geweest dat ik enorm opzag tegen sollicitatiegesprekken. Ik herinner mij een gesprek waarbij ik heel erg zenuwachtig was. Ik wilde natuurlijk vol zelfvertrouwen overkomen, mijn gezicht in de plooi houden, geen onzekerheid tonen en de baan binnenhalen. De twee mannen die tegenover mij zaten, maakten het mij niet makkelijk. Het werd een onaangenaam en ongemakkelijk gesprek. Ik hield mijzelf groot, maar ik was geestelijk afgehaakt. Eigenlijk zat ik het gesprek uit. Na het gesprek was ik doodmoe en voelde mij somber en onnozel. Je kan wel nagaan dat mijn lichaam gespannen aanvoelde. De spanning van die situatie voegde zich in mijn lichaam bij de al aanwezige spanning van alle andere stressvolle en traumatische momenten en gebeurtenissen in mijn leven. Ik liep rond met een enorme berg opgekropte en opgehoopte spanning.
Jezelf toestaan om onzeker en onwetend te mogen zijn
De omslag kwam toen ik mijzelf toestond om onzeker te zijn. Voortaan hoefde ik voor mijzelf mijn gezicht niet meer in de plooi te houden. Ik hoefde niet alles direct te weten en mocht de tijd nemen om mijn gedachten te ordenen. Ik bereidde de gesprekken beter voor en maakte op een gegeven moment van sollicitatiegesprekken mijn beroep toen ik intercedente werd voor een uitzendbureau! Weet je dat ik pas twee jaar geleden tijdens een masterclass TRE en het gezicht leerde om zelf mijn gezichtsspanning te ontladen? Dat was een heel bijzonder moment!
Je kan altijd ergens op terugkomen
Een andere belangrijke manier om beter te dealen met lastige situaties was toen ik mijzelf toestond om later ergens op terug te komen. Dat kwam zo… Ik werkte bij een automatiseringsbedrijf. Een van de managers was een bullebak. Telkens wist hij mij verbaal te overvallen met botte opmerkingen. Dan stond ik met mijn mond vol tanden en wist niet wat ik moest zeggen. ’s Avonds thuis voelde ik boosheid over zijn onterechte opmerkingen. Thuis wist ik precies wat ik had moeten zeggen. Op een dag nam ik mij voor om bij de manager terug te komen op een naar verlopen situatie van de dag ervoor. Ik vertelde hem gewoon rustig en zakelijk wat ik ervan vond. Hij reageerde heel verrast en had dit niet zien aankomen. Hij bond in en ik heb eigenlijk nooit meer een echt probleem met hem gehad. Het was een enorme bevrijding om mij uit te spreken. Dat heb ik nooit meer afgeleerd.
We zullen onszelf begrijpen zoals we ons begrepen voelden, we zullen van onszelf houden zoals onze ouders in onze beleving van ons hielden en we zullen voor onszelf zorgen met de compassie die we als jonge kinderen diep vanbinnen hebben ervaren (Gabor Maté uit 'Wanneer je lichaam nee zegt')
Elke vrouw heeft haar eigen uitdagingen
Zelfs als je wordt grootgebracht door ouders of verzorgers die het allerbeste met je voorhebben, is er niet altijd ruimte voor jouw persoonlijke behoeften. Gewoonweg doordat de mensen die daarin moesten voorzien het niet herkenden, er niet voor open stonden, zij niet wisten hoe ze dat moesten doen, enz. Laat staan dat je grenzen willens en wetens worden overschreden of dat je aan je lot wordt overgelaten. Dáár in je vroege kinderjaren worden de zaadjes geplant van (faal)angst, onzekerheid en onveiligheid. De zaadjes ontkiemen doordat je op school wordt gepest of je geen aansluiting vindt bij leeftijdgenoten. De kiemen groeien uit tot plantjes en zijn onderdeel van je persoonlijkheid, je lichaam en je geest als je later relaties opbouwt, kinderen krijgt, een werkkring opbouwt en vriendschappen onderhoudt. Die uitgegroeide zaadjes hebben een stevige basis gekregen in je leven. Angst, onzekerheid en onveiligheid zorgen voor weerstand, je schrap zetten, grenzeloos zijn. Weerstand omdat iets niet goed voelt. Je zet je schrap om jezelf ergens tegen te wapenen. Je doet grenzeloos om te pleasen. Je weet niet beter… je doet het al je hele leven. Het voelt vertrouwt.
Angst, onzekerheid en onveiligheid creëert spanning
Veel vrouwen die naar mijn praktijk komen hebben achterstallig onderhoud in het loslaten van spanning. Vaak hebben zij lichamelijke klachten. Meestal ook emotionele en psychische klachten. De lichamelijke klachten zijn uiteenlopend. Van onrustige benen, hoofdpijn tot frozen shoulder en rug en nekklachten. Emotionele en psychische klachten die ik in mijn praktijk tegenkom zijn: niet kunnen huilen, slecht slapen, onrustig voelen, angstig, terneergeslagen, boosheid, verdriet…
TRE is een mooie eerste stap naar heling.
Shake jezelf zen met TRE!
Je kon eerder al lezen dat TRE geen therapie is. Het kan wel een nieuw begin zijn. Bij vrouwen die in mijn praktijk TRE leren en het thuis gaan doen, merk ik dat zij meer ruimte voelen. Hun hele lichaam komt tot leven en er is meer ruimte om anders om te gaan met bepaalde patronen in hun leven. Dat kan gaan om stoppen met roken, maar ook met faalangst, perfectionisme, willen pleasen, noem maar op. Zij komen meer tot rust waardoor zij ineens overzicht krijgen over de herhalende schadelijke patronen in hun leven.
Hoe ziet een TRE coachsessie eruit?
Meestal zijn 2-4 coachsessies voldoende om zelf met vol vertrouwen aan de slag te gaan met TRE. De sessies volg je in mijn praktijk in Nieuwkoop. Daar liggen yogamatten en andere materialen klaar om je een goede TRE ervaring mee te geven. Elke coachsessie duurt 1,5-2 uur. Ik neem altijd de tijd voor alle cliënten die naar mijn praktijk komen. Bij mij geen lopende bandwerk! De eerste keer leer je de zeven oefeningen die ervoor zorgen dat het ontladingsmechanisme bij jou in gang wordt gezet. Ook bij jou gaat dat met mijn rustige en overzichtelijke begeleiding lukken! Meestal ga je daarna thuis oefenen met TRE. De tweede en volgende afspraken zijn gericht op het verdiepen van je persoonlijke TRE proces.
Wat is de bedoeling van TRE?
TRE is een zelfhulpmiddel om opgebouwde spanning van stress en traumatische gebeurtenissen kwijt te raken. Het uitgangspunt bij alles is dat het behapbaar voor je blijft en je zenuwstelsel niet overprikkeld raakt. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de trillingen (neurogene tremoren genoemd) en bewegingen door je hele lichaam gaan. Daarom zijn er meestal meerdere lessen nodig om jou (en je lichaam) daarbij te begeleiden. Soms heeft het wat meer tijd nodig om tot een volledige lichaamsontlading te komen. Omdat je thuis verder oefent met TRE, blijf je de heilzame uitwerking daarvan wel gewoon in je leven voelen. Je komt dan af en toe naar mijn praktijk voor verdiepingslessen. Deze lessen zijn gericht op het wegnemen van lichamelijke blokkades om zo de weg vrij te maken voor een lichaam dat werkt zoals het zou moeten werken. Net zoals de gazelle blijf je TRE gebruiken om telkens weer zen te worden!
Meer bekijken over TRE, zoals welke spieren zijn erbij betrokken (de PSOAS: de spier van de ziel).
De rust doortrekken in je leven
Na of tijdens een TRE traject is er aanvullende begeleiding voor vrouwen die last hebben van terugkerende sterke emoties. Het kan ook zijn dat je ineens onder ogen ziet, dat je al jaren je emoties onderdrukt. Op welke manier je emoties en gevoelens je ook parten spelen, binnen mijn praktijk is er gelegenheid en kennis om hieraan te werken. Met speciale technieken haal ik sterke negatieve gevoelens af van emoties die door bepaalde situaties of gedachten bij jou naar boven komen. Je krijgt ook praktische tools aangereikt die je kan toepassen bij stressvolle momenten om aan de goede kant van stress te blijven.
Hartelijke groet,
Irene Schaap
Van vechten naar vrijheid, van dromen naar doen