Zorgeloos en zonder angst je mond opentrekken op het werk. Van vruchteloos vechten naar vrijheid. Van dromen naar daadwerkelijk doen.
Bedenk dat wie je nu bent, niet dezelfde persoon hoeft te zijn die je later in je leven zult zijn. Hoe mensen je nu behandelen of nu tegen je aankijken, hoeft niets te zeggen over wie je werkelijk bent of wie je in de toekomst zult zijn. De persoonlijkheid van mensen (en dus ook van jou) kan in de loop van de jaren ingrijpend veranderen. Zelfbevrijding speelt daar een belangrijke rol in. De bevrijding van innerlijke persoonlijke delen werkt positief door in je lichaam. De basis van mijn praktijk is TRE® - Tension Releasing Exercises. Daar begeleid ik vrouwen om hun eigen natuurlijke bron te activeren zodat zij spanning in hun lichaam kwijtraken. Deze natuurlijke bron zit ingebakken in je DNA. Alle zoogdieren kregen dit bij hun geboorte mee. Wat speelt er naast lichamelijke spanning nog meer mee om weer lekker in je vel te zitten? Hoe klinkt jouw viool? Hoe hard is het geluid van je trompet?
De potentie van je innerlijke aspecten
Je mag het zo zien dat er meer innerlijke aspecten in jou aanwezig zijn, dan je laat zien aan de buitenwereld. Wat iets fantastisch is! Want daarmee open je namelijk oneindig veel mogelijkheden! Alles is namelijk in potentie in jou aanwezig. Je persoonlijkheid die je nu aan de buitenwereld laat zien, zijn de delen die je hebt geaccepteerd. Het is jouw identiteit. Het is gevormd door alle ervaringen van je leven. De mooie, leuke en opbouwende, maar ook de nare, verdrietige en pijnlijke ervaringen.
Het innerlijk spel
Sommige aspecten/delen van jezelf erken je niet. Of deze delen zijn in je leven niet of onvolledig tot ontwikkeling gekomen. Er zijn ook delen die juist heel krachtig aanwezig zijn. Het innerlijk spel waarin alle delen zich wél of niet laten zien, horen en voelen speelt zich voornamelijk af in je onderbewustzijn. Je ergens voor schamen, je schuldig voelen en kwetsbaarheid zijn bijvoorbeeld gevoelens die je liever wegstopt.
Waarom zijn weggestopte emoties belangrijk?
Een belangrijk aspect dat meespeelt bij niet erkende innerlijke delen is het onderdrukken van emoties. Dat is ongezond. Emoties zoals boosheid, angst, verdriet en woede hebben een grote invloed op ons leven. Het vraagt moed en doorzettingsvermogen om onderdrukte emoties boven te halen. In mijn praktijk begeleid ik mensen hierbij. Je hoeft het niet alleen te doen. Dat zijn ook geen ellenlange trajecten. Vaak zijn ze kort en intensief. Denk aan drie tot vijf afspraken bij mij in de praktijk. Naar wens wisselen wij dit af met online afspraken. Het werken met verborgen emoties is spannend. Daarom hou ik voor jou in het oog dat het behapbaar blijft, dus zonder dat je je overvraagt en overspoelt voelt. Ik sta dan op de zijlijn voor je klaar op de momenten dat je mijn ondersteuning nodig hebt.
Muurtjes om je heen plaatsen versus zelfbevrijding
Elk mens heeft innerlijke delen die een schaduwleven leiden diep in het onderbewustzijn. Je mag het zo zien dat je brein bij alles wat je wilt vermijden, een waarschuwingsvlaggetje bijplaatst. Uiteindelijk is je brein zo geprogrammeerd dat je onbewust om de vlaggetjes heen leeft. Eigenlijk plaats je diverse innerlijke muurtjes om je heen. Die muurtjes zetten jou vast en beperken jou in het leven. Het bevrijden van schaduwdelen en het onderkennen van onderdrukte emoties zorgt ervoor dat je angsten loslaat. Je staat lichter en vrijer in het leven. Deze zelfbevrijding is een mooi en verdiepend proces (een kennismakend gesprek maakt duidelijk of mijn methode en aanpak past bij je klachten en achtergrond).
Je innerlijk orkest
Gebruik je verbeelding en kijk eens naar je verborgen en geaccepteerde innerlijke delen, alsof je bestaat uit een compleet innerlijk orkest. In dat orkest zijn de violen en de dwarsfluiten slecht of niet te horen. De pauken en de tuba hoor je juist heel luid, zij overstemmen alles. Het leven met een incompleet innerlijk orkest is vaak terug te voeren op angst. De angst om te falen (stel dat ik geen toon weet te houden). Angstig om afgewezen en uitgesloten te worden (straks mag ik helemaal niet meer meespelen). De angst voelen van onbetekenend zijn (niemand luistert meer naar mij). Je te angstig voelen om voor jezelf op te komen en je mening te geven (2e viool spelen). Angst om je licht te laten schijnen (mag ik mijzelf wel laten horen?).
Jouw orkest klinkt als een hoempapaband
Met deze angsten komt perfectionisme en controle om de hoek kijken: 'let op violen en dwarsfluiten we mogen absoluut geen fouten meer maken en houden ons voortaan volledig aan het bladmuziek. We oefenen ons suf tot alles perfect klinkt'. Een versmalt innerlijk repertoire zorgt voor versmalde uitingen in de buitenwereld. Jouw orkest klinkt dan als een hoempapaband. Dat is prima, tenzij je verlangt naar méér. Wil je meer? De oplossing ligt in het luisteren naar je onderbewustzijn. De innerlijke muurtjes die om je heen staan, houden een gezonde energiestroom tegen. Het stroopt op, dikt in en hardt uit. Dat voel je in de vorm van vage en meer duidelijke klachten ook werkelijk terug in je lijf. Onderdrukte en niet erkende emoties hebben een uitwerking op je lichaam.
Alle innerlijke instrumenten spelen hun rol
Wat je mag onthouden is dat jij in aanleg helemaal perfect bent. ALLES mag er zijn. Alle instrumenten van de majestueuze violen tot de blokfluit… alles heeft zijn plek en zijn rol. De strelende sprankelende klanken van de harp tegenover de harde klappen van de pauken. Het melancholische geluid van de cello. Zoals dag en nacht elkaar afwisselen. Hoe je met boosheid je grenzen aangeeft en je met een glimlach ergens mee instemt. Dat je schuldig voelen je bewust maakt van je interactie met je omgeving en vrijmoedigheid je doet besluiten een voorstel in te dienen op je werk. Hoe eenzaamheid je doet verlangen naar verbinding met andere mensen.
Is acceptatie de sleutel in het leven?
Je leest weleens dat acceptatie de sleutel in het leven is. Voor vrijheid, geluk, succes… naar alles. In mijn ogen gaat acceptatie om het aanvaarden van je werkelijkheid. Dat betekent in elk moment en elke situatie verblijven en telkens de weg weer terugvinden naar een veilige staat van zijn. In voorspoed en tegenspoed. Het prachtige en het lelijke. De pijn en de glorie. En dus ook kunt accepteren wie jij innerlijk bent.
Je moedige deel bevrijden
Ze zeggen weleens: alles waar je vanaf wilt, daar moet je eerst naartoe. De kern van deze uitspraak komt terug in mijn aanpak. We gaan er niet meer omheen draaien. Geen pappen en nathouden. Ik stem af op jou en onderzoek met mijn gevoelige stemvork welke vastgezette innerlijke delen we gaan bevrijden. Heeft jouw moedige deel zich verscholen toen je op school werd gepest? Klinkt jouw innerlijke Criticus op je werk altijd en overal in door? Is jouw rapport altijd te laat omdat het perfect moet zijn. Is het dus nodig om jouw Perfectionist uit te nodigen? Alles op een veilige en respectvolle manier. En welke delen mogen zich laten gelden en welke delen mogen een stapje terugdoen. Een prachtig innerlijk spel dat jij en ik samen spelen. En daar ben ik goed in.
Bevrijdend en licht
De uitkomst van dit spel zal je verbazen. Wanneer jouw orkest completer is, voelt het voor jou heel natuurlijk en vanzelfsprekend. Het is alsof de violen en de dwarsfluiten altijd al meespeelden. Het is bevrijdend dat de pauken en tuba ruimte laten voor de zachte klanken van de harp. Dit voelt heel bevrijdend en licht. De afgebroken muurtjes laten energetisch alles stromen. Deze stroom brengt zuurstof en nieuwe bouwstoffen. Maakt ruimte. Heelt en vormt. Het zet een waterval van zelfbevrijding in gang en bevrijd andere innerlijke instrumenten die je al heel lang niet meer gehoord hebt.
Een compleet orkest
Wil jij in je leven gaan klinken als een samenwerkend orkest en mooie muziek maken? Voel je straks bevrijd en lekker in je vel! De wereld mag jouw prachtige liedjes niet missen! Speel je leven verder in harmonie samen met je gezin, je familie, vrienden en collega's.
Irene Schaap
Van vechten naar vrijheid, van dromen naar doen