Volledig jezelf zijn op het werk met duidelijke grenzen. Van onzekerheid naar zelfvertrouwen. Het realiseren van je verlangens, dromen en ambities.
Mag je doen wat je zelf wilt of is dat egoïstisch?
Veel vrouwen hebben een opvoeding gehad met sterke normen en waarden. Ondanks de trend naar individualisme, blijven deze normen en waarden vaak gericht op groepsdynamiek. Denk aan familie, vrienden, collega's, sociale media, klasgenoten, enzovoort. Deze normen en waarden beïnvloeden ook persoonlijke relaties, zoals met je partner, kinderen, broers, zussen, ouders, en anderen. Onderzoek welke normen en waarden van invloed zijn in groepen en persoonlijke relaties. En vraag jezelf af of ze soms een belemmering vormen. Welke emoties en gevoelens roepen ze bij jou op, zoals boosheid, verdriet en angst? Wat zorgt voor spanning bij jou? En hoe voelt dat in je lichaam?
Mag je doen wat je zelf wilt of is dat egoïstisch?
Mag je nee zeggen als je moeder of vriendin wil langskomen en jij geen zin hebt?
Moet je een praatje maken met de buren als je ze tegenkomt terwijl je liever doorloopt?
Zeg je nee tegen een vriendin als ze je wil bellen, terwijl je weet dat alleen zij aan het woord is en jij je na het gesprek uitgewrongen voelt.
Kun je op je werk tegen je manager zeggen dat je niet kan overwerken, zonder een reden te hoeven noemen?
Zou je liever je haar willen laten knippen, maar doe je het niet omdat je partner van lang haar houdt?
Durf je tegen je partner te zeggen dat je de behoefte hebt om het huis even helemaal voor jezelf te hebben de komende uren?
Koop jij die schoenen of kleding die je op het oog hebt? Of laat je de mening van je partner meewegen?
Hou je altijd rekening met de eetwensen van je gezin? Die lust dit niet, de ander dat niet. Wanneer is de laatste keer dat je kookte wat alleen jij lekker vindt? Wanneer is trouwens de laatste keer dat je partner het eten klaarmaakte?
Slik jij al die jaren nog steeds de pil terwijl je partner en jij hebben besloten geen kinderen meer te nemen? Terwijl een kleine ingreep bij de man dit op kan lossen?
Mag je tegen je partner zeggen dat hij/zij de was doet (inclusief vouwen, strijken en opruimen)? Of voel je je dan schuldig? Want de ander werkt al zo hard?
Heb jij het lef om nee te zeggen als je geen zin hebt om te vrijen? Of als je bepaalde seksuele handelingen liever niet doet? Of doe je niet lullig en wil je graag tegemoet komen aan de verlangens van de ander? Denk je ‘voor mij hoeft het niet maar… ach… als ik de ander daar nu een plezier mee doe?’
Haal jij braaf je collega op die in hetzelfde dorp woont als jij, terwijl je hem of haar eigenlijk niet kan luchten of zien?
Durf je nee te zeggen als vrienden of familie voorstellen om met beide gezinnen op vakantie te gaan? Terwijl jij keihard toe bent aan een relaxte vakantie met alleen je eigen gezin?
Ga jij ertegenin als je collega met een bepaald project de eer naar zich toetrekt, terwijl het jouw verdienste was? Jij hebt alles bedacht, gepland en uitgevoerd!
Heb jij de ballen om thuis te vertellen dat je liever een andere studie wilt gaan volgen? Een totaal andere studie dan je ouders voor ogen hebben. Ondanks dat het een traditie is dat er rechten of geneeskunde wordt gestudeerd?
Kies jij de film uit of laat je de keuze aan de ander over? Waarmee je liever je eigen voorkeur niet uitspreekt… stel dat de ander daar iets van vindt!
Zou je liever een tuin willen met veel groen en bloemen, maar houdt jouw partner van strak en minimalistisch, zodat je nu tegen je zin kijkt naar tegels en spaarzaam groen in potten?
Doe je liever niet mee op de familieapp op WhatsApp, maar voel je je bezwaard omdat je er anders niet meer bij hoort?
Voel je een bepaalde druk om op sociale media aanwezig te zijn, terwijl je daar eigenlijk geen lor aan vindt? Of er eigenlijk geen tijd voor hebt.
Vind je het lastig om nee te zeggen als een collega, vriend of familielid zijn arm om je heen slaat, terwijl het helemaal niet goed voelt voor jou?
Na een avondje stappen leidt het zoenen ineens naar handtastelijkheden waar je geen zin in hebt. Zeg je dat dan? Of laat je het over je heen komen en voelt je er later rot over.
Als iemand iets vervelends tegen je zegt, slik je dan je tranen weg of mag je ze gewoon laten zien? Mag je daarbij ook zeggen dat dit voor jou heel vervelend voelt?
Stel dat je een afspraak hebt gemaakt en dat het hélemáál niet uitkomt. Durf jij dan de afspraak af te zeggen?
Bij een sollicitatiegesprek loopt het gesprek heel moeizaam. Vat jij dan de koe bij de horens en zeg je: ‘ik vind het gesprek heel moeizaam lopen en vraag mij af of dat voor jullie ook zo is?’ Heb je zelfs de durf om dan de sollicitatie voortijdig te beëindigen en te zeggen: ‘ik krijg de indruk dat deze functie en dit bedrijf niet bij mij passen en ik wil dit gesprek nu afronden’.
Je bent mantelzorger van je vader of moeder en voelt je al een tijdje moe en futloos. Ga jij dan om hulp vragen bij je zus of broer, zodat zij het een tijdje van jou kunnen overnemen? Ook al weet je dat zij verder moet reizen dan jij. Ook al weet je dat zij een drukkere baan hebben dan jij?
Eigenlijk ben je het beu om elke ochtend je haar te krullen en make-up aan te brengen. Je hebt ook geen zin meer om hakken te dragen of je te wringen in strakke kleding. Sterker nog… je wil je beha aan de wilgen hangen! Durf jij het om voortaan als naturel non-fashionista door het leven te gaan? Om te dragen waar jij zin in hebt. Of het nu in de mode is of niet.
Bij een rok of korte broek staat het mooi als je benen zijn geschoren. Bij een mouwloos shirt staan gladde oksels mooi. Word je ouder dan krijgen veel vrouwen wat haargroei op de bovenlip. Verf jij je grijze haar? Zou je eigenlijk puur natuur willen rondlopen? Wat houd je tegen?
Wees niet ontmoedigd als je op bepaalde zinnen emotioneel reageert. Dat betekent namelijk dat je veel vooruitgang mag verwachten als je ermee aan de slag gaat
De moraal van dit verhaal
Ik wil je laten nadenken over de keuzes die je op elk moment van je leven maakt. Je hoeft van mij het roer niet om te gooien. Je hoeft geen vrijgevochten feminist te worden. Als jij lekker in je vel zit en er in je leven geen enkele aanleiding is om iets te veranderen, ga vooral zo door! Maar als het tegendeel waar is, laten we dan eens kijken of je hier iets kan oppikken en je persoonlijke vrijheid alvast een zetje geven. Want je mag iedereen laten meedelen, je hoeft niemand over te slaan… maar vergeet vooral jezelf niet! Luister naar je hart waar verlangens en wensen zich laten horen. Volg je intuïtie en voel wat voor jou goed is of juist niet goed. Ga leven met het volste vertrouwen in jezelf. Ik wil voor jou dat je uit het keurslijf stapt van MOETEN. Dat kan alleen als je bepaalde angsten loslaat. Alleen dan geef je jezelf een échte keus. We moeten altijd zoveel! Er wordt zoveel van ons verwacht. Of te weinig van ons verwacht (dat is misschien nog wel een grotere angst).
Geleefd worden door je emoties
Welke emoties kwamen er bij je boven terwijl je deze uitdagende vragen doorlas? Kwamen er gevoelens bovendrijven van woede, verdrukking, verdriet, schuld, schaamte? Voelde je je ineens opstandig, machteloos, moedeloos, somber of wat anders? Stel je eens voor, dat je deze negatieve emoties die telkens weer opkomen bij al die verschillende situaties in je leven, niet meer zou voelen? Als je in plaats van onrust in je hoofd, rust ervaart? Hoe zou het voor je zijn als je niet meer wordt overmand door nare gevoelens? Wat voor leven zou je hebben als je mag kiezen voor jezelf? Hoe zou je lichaam aanvoelen?
Opgebouwde spanning geeft klachten
Overpeins je je leven, kom je misschien tot de conclusie dat je al een tijdje rondloopt met allerlei vervelende gevoelens? Het is dan bijna onvermijdelijk dat je ook lichamelijke klachten hebt. Want lichaam en geest werken samen. Denk bij lichamelijke klachten aan hoofdpijn/migraine, rusteloze benen/restless legs, schouder/nek/rugklachten, problemen met het gebit, snel verkouden of grieperig, strakke spieren, enz. Wat de aanleiding ook is voor de emotionele oprispingen, stress, spanning en de lichamelijke klachten, je wilt weer opknappen toch? Je wilt je weer vrijer en vrolijker voelen. Als je ’s ochtends opstaat wil je weer zin hebben in de rest van de dag. Ga je naar bed wil je niet blijven malen en piekeren over de dag die geweest is of morgen volgt. Je wilt niet altijd dat zware gevoel in je hoofd, je borst of je buik? Kortom je wilt je weer lekkerder voelen. Misschien zelfs beter dan je je ooit hebt gevoeld! Dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Logisch. Met alleen positief denken zul je er niet komen. Of luisteren naar meditaties. Ook niet met extra sporten. Of gezond eten. Dit zijn wel mooie opbouwende activiteiten, maar het is niet wat je écht nodig hebt.
De inzet van puur natuurlijke tools om jou te helpen
Door jarenlange ervaring met vallen en opstaan weet ik wat je wél nodig hebt. Niet iemand die je naar de mond praat om jou een plezier te doen (daar heb je op dit vlak helemaal niets aan, daar heb je je kennissen en vriendinnen voor ?). Wel iemand zoals ik die je in heldere bewoordingen uitlegt wat we gaan doen en waarom het dé oplossing is voor je emotionele, spanning- en stressproblemen. Allemaal cadeautjes van Moeder Natuur die jij ook van nature bij je draagt en je alleen hoeft uit te pakken ?.
Ik coach vrouwen die de last voelen van een overspannen lichaam. Om met lichaamsgerichte tools van Moeder Natuur de opgebouwde spanning te ontladen. Voor rust en ontspanning.
Je maakt kennis met nieuwe effectieve tools die voor je klaar liggen om jou te helpen. Alles kun je thuis uitvoeren. Niets ingewikkelds. Natuurlijk begeleid ik je eerst in mijn praktijk zodat je op je gemak ermee bent. En wees gerust want ik ben duidelijk, maar ook zacht en warm. Ik hou rekening met overprikkelde mensen. Het laatste wat je wilt is je zenuwstelsel verder onder druk zetten. Dát is belangrijk na een lange periode van spanning veroorzaakt door trauma of stressvolle situaties of perioden in je leven.
Kortom je wilt je weer lekkerder voelen. Misschien zelfs beter dan je je ooit hebt gevoeld!
Wat gaan we doen of juist niet doen?
Het is géén therapie. Dus niet een jaar lang gesprekken zoals bij de psycholoog. Wel handvatten in de vorm van zelfzorgmiddelen. Het gaat om puur natuurlijke manieren en methoden die je gaat inzetten om je emoties, je stress, je spanning en alle klachten die daaruit voortvloeien, langzamerhand kwijt te raken. Je werkt samen met je lichaam om energie te laten stromen, blokkades weg te halen zodat je een gezonde veerkracht opbouwt.
Jij doet het allemaal zelf – word onafhankelijk!
Vaak is er sprake van ‘achterstallig onderhoud’ zodat het nodig is je te verdiepen in wat jou belemmerd. Het is geen psychoanalyse of regressie. Verder is het belangrijk om aan de slag te gaan met alles wat je leert. Vaak leef je in de waan van de dag en neem je geen tijd om even pas op de plaats te maken. Daar ga je je samen met mij op richten. Ik verzeker je dat er altijd beweging komt in je leven. Ik ben een schakel waarna je weer verder gaat met je leven.
Feitelijk zijn de methoden gericht op het werken met de taal van je lichaam. Met mijn begeleiding leer jij ook de taal van jouw lichaam kennen. Ook leer je geestelijke en lichamelijke grenzen te stellen. Eigenlijk ben ik niet degene die jou herstelt. Jij doet het allemaal zelf. Ik laat je alleen zien en voelen hoe. Dat is een belangrijk onderscheid tussen trajecten waar je afhankelijk blijft van een therapeut. Buiten de sessies om blijf ik op de zijlijn beschikbaar voor je. Je voelt je daardoor gedragen en gehoord.
Meer lezen over de tools waar jij gebruik van kan maken?
Over een natuurlijk mechanisme waar alle zoogdieren gebruik van kunnen maken (en jij dus ook)
Waar slaat je lichaam met name spanning op en hoe verlaat het je lichaam
Hartelijke groet,
Irene Schaap