Zorgeloos en zonder angst je mond opentrekken op het werk. Van vruchteloos vechten naar vrijheid. Van dromen naar daadwerkelijk doen.
Wat heb jij nodig?
In een blog schreef ik eens over de Universele Rechten van de mens. Wat hoogdravend misschien? Uiteindelijk gaat het om wat jij nodig hebt. Natuurlijk is het goed om oog te blijven houden voor de behoeften van anderen. Stel dat je leidinggevende bent en een team moet gaan samenstellen om een bepaalde klus te klaren. Daarbij is het goed om rekening te houden met de belangen van zoveel mogelijk mensen. En niet alleen mensen maar eigenlijk alles wat zich op- en rond de aarde beweegt. Maar je moet jezelf bij het maken van de keuze zeker niet overslaan!
Een plekje om je terug te kunnen trekken
De basis van mijn praktijk (maar ik doe zoveel meer ;) is TRE® - Tension Releasing Exercises. Na 2-4 lessen ben je vertrouwt met de methode om lichaamsspanning kwijt te raken en ga je het als zelfzorgmiddel thuis inzetten. Dan is het fijn als je ergens een rustige en prettige plek voor jezelf kiest om je yogamatje uit te rollen en aan de slag te gaan. Een comfortabele plek waar je ongestoord je ding kunt doen.
Voor mijn TRE-opleiding moest ik zelf ook de oefeningen doen om mij te ontladen. Voor de opleiding hield ik een dagboek bij waar ik 40 privé sessies beschreef. Ik heb toen ook een plekje moeten claimen om te trillen en te shaken. Gelukkig kon ik daarvoor meestal terecht in mijn eigen praktijkruimte. Maar ook die is weleens in gebruik. Bijvoorbeeld als mijn man daar in het weekend staat te strijken. Yes really dat doet hij ;). Dan spreek ik af dat ik de huiskamer neem. Ik vind het namelijk wel zo fijn om even niemand om me heen te hebben. Om lekker even mijn eigen gang te gaan.
Openheid richting je partner
Sommige cliënten vinden het heel lastig om zo’n plekje in huis te claimen. Om te beginnen lijkt het mij juist om openheid van zaken te geven aan je partner over de lessen bij mij in de praktijk. Besluit je na de lessen om sterke rollen van de Criticus en de Perfectionist in je leven meer in de balans te brengen? Daarvoor ben je ook van harte welkom in mijn praktijk.
Ik maakte een partnerbrief waar kort het traject dat cliënten bij mij volgen staat beschreven. En hoe het thuisfront kan helpen om de behandeling te ondersteunen. Zoals bijvoorbeeld te onderkennen dat er behoefte is aan een ruimte of een hoekje waar hun partner zich naar behoefte even een uurtje kan terugtrekken. Of om ruimte te geven als de partner een uurtje eerder naar bed gaat om te luisteren naar een ondersteunende MP3-opname. De MP3 is door mijzelf ingesproken en is voorzien van rustgevende muziek. Het is heerlijk om hier vlak voor het slapen naar te luisteren en hiermee weg te soezen naar een diepe en gezonde slaap.
Oefening (in drie varianten): welke behoeften heb je (en laat je alweer een tijdje links liggen)?
Ben je geneigd jezelf weg te cijferen en heb je het gevoel dat anderen het altijd beter doen dan jij? Voel je regelmatig een schuldgevoel als je iets doet voor jezelf? Praat en denk je negatief over jezelf? Heb je het idee dat dit ook voor jou geldt, ga dan eens deze oefening doen. Het maakt je meer bewust van de dieper liggende behoeften die je hebt. En het maakt je meer bewust van de onderliggende motieven over waarom je niet toegeeft aan deze behoeften. De volgende stap zou kunnen zijn dat je meer verbinding zoekt met je partner om met elkaar te praten over wat jullie beiden bezighoudt. En om jezelf even bovenaan de lijst te zetten.
Ga eens wél op zoek naar gevoelens
die boven komen drijven.
Ook als ze niet fijn zijn.
Dit is je kans om iets te leren over jezelf.
VARIANT 1, persoonlijk delenwerk
Zoek een plek op waar je een uur ongestoord kunt zijn.
- Neem plaats op een stoel met je voeten op de grond.
- Neem tien rustige diepe ademteugen waarbij je inademt door je neus terwijl je buik uitzet en je uitademt door je mond terwijl je alles loslaat: je gezichtsspieren, je schouders, je armen, handen, je buik, benen, voeten…
- Richt nu je aandacht naar binnen via je borst en maak contact met je wensen en behoeften door ze uit te nodigen er te zijn.
Stel je daarbij levendig voor dat je in een ruimte bent waar een grote tafel staat met veel stoelen eromheen. Zie de tafel voor je. Is het een ronde tafel of een rechthoekige? Wat is het materiaal? Hoe zien de stoelen eruit? Welke geur hangt er in de ruimte? Is er een fijne sfeer van verwachting en nieuwsgierigheid? - Je nodigt je behoeften uit op de stoelen te gaan zitten. Vraag aan (in gedachten of hardop) en beschrijf van elke behoefte waar ze voor staat, wat de betekenis is van de aanwezigheid en wat het doel is van de desbetreffende behoefte. Noteer alles zodat je niets vergeet.
Vraag en beschrijf tot in detail wat er precies wordt bedoeld. Vraag en beschrijf ook wat er nodig is om aan de behoefte te kunnen voldoen. Als voorbeeld: de behoefte van stoel 1 meldt dat zij staat voor de behoefte om zich meer creatief te kunnen uiten. Wat helpt is om tijd vrij te maken (noteer het in de agenda, deel het met eventuele huisgenoten), de schilderspullen van zolder te halen en te bedenken wat een mooi thema zou zijn om mee te nemen in het schilderen. Het doel achter de behoefte van het schilderen is om minder te piekeren, meer te kunnen ontspannen en gewoon iets leuks te doen voor jezelf. - Kies nu spontaan van de lijst een behoefte die je hebt opgeschreven en ga het concreet plannen in je agenda. Een voornemen is niet voldoende. Maak het concreet. Alleen dan is het de moeite van de oefening waard.
- Kijk naar de andere behoeften die je hebt opgeschreven. Waar voel je een weerstand? Nodig de weerstand uit om er te zijn en ga in gesprek om duidelijk te krijgen wat het is, waarom het bestaat en hoe de weerstand een meer neutrale lading kan krijgen. Noteer alles om niets te vergeten. Begrijp dat weerstand je ook kan helpen. Als jij behoefte hebt aan een glas wijn, terwijl je had voorgenomen om minder te drinken, is de weerstand op dat moment je vriend. Je zou de weerstand dan kunnen bedanken voor het goede werk.
- Zet alle behoeften op volgorde van belangrijkheid door een cijfer ervoor te plaatsen. Ga daarbij uit van je gevoel en denk er niet te lang over na. Vervolgens neem je elke week een nieuwe behoefte om uit te gaan voeren. Na het afronden van een behoefte complimenteer je jezelf door in de spiegel een schouderklopje te geven (doen hoor, het werkt namelijk echt!).
VARIANT 2, automatisch schrijven
Doe de ademhalingsoefening (zie punt 2 hierboven) en vervolg de oefening door direct op papier spontaan de woorden uit je pen (of als je typt je vingers) te laten vloeien. Denk niet teveel na. Ook als je denkt dat het nergens op slaat, noteer het dan toch. Volg verder alle stappen die hierboven staan beschreven. Het deel met de stoelenoefening sla je over. Zorg wel dat je alle details duidelijk krijgt van elke behoefte.
VARIANT 3, persoonlijke opstelling
Doe de ademhalingsoefening en vervolg de oefening door alle behoeften op een post-it te schrijven. Een behoefte per post-it. Leg de blaadjes op de grond met zoveel ruimte dat je met beide voeten op elk afzonderlijk velletje papier kunt staan. Ga op elke behoefte staan en volg verder alle stappen van variant 1, maar sla de stoelenoefening over. Noteer alles terwijl je boven op de velletjes papier staat, om niets te vergeten. Zorg dat je alle details duidelijk krijgt door het simpelweg te vragen aan elke behoefte. Laat de antwoorden spontaan in je opkomen en geef jezelf de kans om in contact te komen met je wensen en behoeften.
De oefening maakt veel los
De ademhalingsoefening kan al van alles in je los maken, zoals gespannenheid of verdriet. Het benoemen, begrijpen en opschrijven van al je behoeften kan uitdagend en confronterend zijn. Omdat je brein je altijd in de plezierige hoek wil houden en je ver weg wil houden van onaangenaam voelende zaken, zul je hier doelbewust en doeltreffend in moeten handelen. Ga eens wél op zoek naar gevoelens die boven komen drijven. Laat je raken! Ook als de gevoelens minder fijn zijn. Dit is je kans om iets te leren over jezelf. Anders blijft alles bij het oude en blijven spanningsklachten bestaan. Lukt het je niet om deze oefening af te ronden? Overweeg dan om eerst wat spanning kwijt te raken in je lichaam.
Hartelijke groet, Irene Schaap
Van vechten naar vrijheid, van dromen naar doen