Piekeren… we doen het allemaal wel eens. Maar wanneer piekeren overgaat in een constante stroom van zorgen, kan het je uitputten. Het houdt je 's nachts wakker, zorgt ervoor dat je overdag minder gefocust bent, en kan zelfs bijdragen aan gevoelens van burn-out. Veel mensen realiseren zich niet dat piekeren niet alleen mentaal belastend is, maar ook fysiek. Je lichaam slaat de spanning op, en dit kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn, stijfheid, en zelfs chronische pijn.

In dit blog wil ik je laten zien wat piekeren écht met je doet en, belangrijker nog, wat je eraan kunt doen om jezelf te bevrijden van de constante stress en spanning.

stress en burn out coaching 3

Wat gebeurt er in je lichaam als je piekert?

Wanneer je piekert, is dat niet zomaar een onschuldige gedachtencyclus. Je brein activeert het stresscentrum, en elke keer dat je je zorgen maakt, komt er een klein beetje cortisol vrij, het bekende stresshormoon. Dit hormoon helpt je in acute stresssituaties, maar als het te vaak wordt aangemaakt door constant piekeren, put het op den duur je lichaam en geest uit.

Je merkt het misschien aan kleine dingen: gespannen schouders, een knoop in je maag, of dat gevoel dat je simpelweg niet kunt ontspannen. Wat veel mensen niet weten, is dat deze spanning in je lichaam zich opstapelt en uiteindelijk kan bijdragen aan een burn-out.

stress en burn out coaching

Piekeren en burn-out: Hoe zijn ze met elkaar verbonden?

Piekeren is vaak een belangrijke factor bij burn-out. Wanneer je voortdurend nadenkt over je werk, relaties, of toekomst, en geen ruimte vindt om die gedachten los te laten, blijft de spanning zich opbouwen. Burn-out ontstaat wanneer je te lang onder stress hebt gestaan zonder dat je voldoende herstelt.

Herken je dit? Misschien merk je dat je aan het einde van de dag, zelfs als je niets fysiek inspannends hebt gedaan, volledig uitgeput bent. Dat is niet zo vreemd, want piekeren verbruikt enorm veel energie. Wanneer je geen ruimte creëert om te herstellen, raakt je lichaam uitgeput en komt een burn-out steeds dichterbij.

Wat kun je doen om piekeren en spanning los te laten?

Gelukkig hoef je hier niet in te blijven hangen. Er zijn manieren om piekergedachten en de fysieke spanning die erbij hoort, los te laten. Het begint allemaal met bewustzijn en het aanleren van nieuwe gewoontes.

1. Bewust piekeren met de piekeroefening

Een eenvoudige, maar effectieve manier om je piekergedachten te beheersen, is door ze te beperken tot een vast moment op de dag. In plaats van door de dag heen te blijven malen, geef je jezelf 10 minuten de tijd om alles waar je je zorgen over maakt op te schrijven. Dit geeft je brein de ruimte om de rest van de dag los te laten.

2. Dankbaarheidsoefening

Dankbaarheid helpt je om piekergedachten te vervangen door positieve gevoelens. Het is niet ingewikkeld: schrijf elke dag op waar je dankbaar voor bent. Dit helpt je brein om de focus te verleggen van zorgen naar wat goed gaat in je leven.

3. Dieper werken met TRE en EFT

Soms is het niet genoeg om alleen je gedachten te veranderen. Je lichaam kan spanning opslaan die al jaren vastzit. Hier kunnen methoden zoals TRE (Tension Releasing Exercises) en EFT (Emotional Freedom Techniques) je helpen. TRE helpt je lichaam om fysiek opgebouwde spanning los te laten, terwijl EFT je emotionele blokkades aanpakt. Door beide te combineren, kun je piekergedachten en fysieke spanning op een dieper niveau loslaten.

Tijd om actie te ondernemen

Als je merkt dat je vastzit in een patroon van piekeren en spanning, weet dan dat je hier niet alleen in bent. Veel van de vrouwen die ik begeleid, worstelen met dezelfde uitdagingen. En het mooie is dat verandering mogelijk is, stap voor stap.

stress en burn out coaching 1

Vraag de gratis piekeroefening aan

Wil je meer rust in je hoofd én in je lichaam? Dan heb ik iets voor je. Ik bied een gratis oefening aan die je helpt om je piekergedachten te beheersen en je dag met meer rust door te komen. Vraag hier de gratis piekeroefening aan en zet vandaag nog de eerste stap naar een leven met minder stress.

TRE en EFT voor blijvende ontspanning

Ben je klaar om meer los te laten en echt tot rust te komen? Ontdek hoe methoden zoals TRE en EFT je kunnen helpen om spanning zowel mentaal als fysiek los te laten. Stuur me een bericht, dan kunnen we samen bekijken hoe je meer balans in je leven kunt creëren.

Hartelijke groet,
Irene Schaap

Irene Schaap van coaching vitaal