Zorgeloos en zonder angst je mond opentrekken op het werk. Van vruchteloos vechten naar vrijheid. Van dromen naar daadwerkelijk doen.
In dit blog maak ik je duidelijk dat wat je denkt door je lichaam wordt gevoeld. Ik draai er niet omheen. Daar heb je helemaal niets aan. Zit je nu niet lekker in je vel? Is je lichaam gevoelig en voelt het strak en stram? Heb je op je werk een zware tijd achter de rug? Loop je altijd op je tenen op je werk? Bonkt je hart in je keel tijdens teammeetings? Durf je nooit je mond open te trekken? Krijg je een knoop in je maag als je een presentatie moet geven? Lees dan verder en wie weet herken je dingen terug en is het een wake-up call om ermee aan de slag te gaan. Want rust en ontspanning ligt voor iedereen binnen bereik. Binnen enkele afspraken heb jij weer de beschikking over een natuurlijke bron waarmee je het helend vermogen van je lichaam weer inschakelt. Een aangeboren mechanisme waar jij en ik van nature mee zijn uitgerust.
Wees als een roodborstje
Een van mijn motto’s is: ‘Breng rust, ontspanning en plezier in je leven’. Maar ik ervaar om mij heen vaak het tegendeel. Het is ook een uitdaging om de betrokken te blijven in het leven van je medemens en tegelijkertijd niet continu wakker te liggen van de wereldse problemen die zich rondom ons opstapelen. Soms moet je gewoon even pas op de plaats maken en je bewust richten op alles wat er WEL goed gaat. Bekijk jezelf door een andere bril. Ben je als een HAVIK? Altijd bezig je omgeving scherp in de gaten te houden? Wees meer als een ROODBORSTJE. Het roodborstje is een pittig en fel vogeltje dat goed voor zichzelf kan opkomen en in zijn eentje rondscharrelt in de tuin op zoek naar iets voedzaams.
Zit je op je werk middenin een strijd met een manager, dan heb je veel aan de energie van de HAVIK. Is de manager vertrokken of zit jij intussen op een nieuwe afdeling? Ga dan eens op zoek naar datgene dat je lichaam, ziel en geest voedt. Richt je blik naar binnen om te luisteren (en te voelen) naar de antwoorden. Dat kan knap uitdagend zijn als je dat niet gewend bent. Hoe pak je dat aan? Hoe breek je uit het gewoontepatroon van je blik naar buiten richten?
Je druk maken over wat een ander zegt en doet
Ben je iemand die zich gemakkelijk druk maakt over wat andere mensen zeggen en doen? Maak je je daarnaast vaak druk over hoe je eruit ziet? Je bent helemaal niet rustig en ontspannen dus! En waar is het plezier als je jezelf continu vergelijkt met een ander lichaam? Waar is de ontspanning als de mening van andere mensen voor jou zo belangrijk is?
Wat je denkt, voelt je lichaam
De wetenschap is er allang uit dat gevoelens en emoties chemische stoffen zijn die je kunnen ondersteunen of ondermijnen. Alles wat je denkt wordt via boodschapperstoffen (neuropeptiden) opgevangen door de lichaamscellen van alle weefsels en organen. Je lichaam legt op die manier vast wat je voelt, zegt en gelooft. Emoties voel je trouwens altijd in je lichaam.
Gerichtheid op je omgeving
Ben jij iemand met de neiging heeft om je blik naar buiten te richten? Richt je je vooral op je omgeving? Is de mening van anderen de toetssteen van de keuzes die je neemt? Is het innerlijke gevoel een gevolg van de waarden en normen van de mensen om je heen?
Naar buiten gerichte mensen leggen het vertrouwen in het algemeen in anderen. Onder deze gerichtheid zit een onbewuste verwachting dat anderen zijn/haar waarde erkennen en reageren met liefde, acceptatie en steun.
De paradox is dat extern gerichte mensen onafhankelijk lijken en zich voordoen als mensen die men nodig heeft. Als het 'nodig zijn' wegvalt, valt ook de zelfbevestiging weg. Dat kan heel confronterend zijn. De onafhankelijke houding mag je zien als een soort scherm of masker om de feitelijke afhankelijkheid te verbergen.
Slechte emoties bestaan niet
In de buitenwereld zoeken we naar de geruststelling, bevestiging, erkenning, bemoediging of acceptatie die we nodig hebben. In het dagelijks leven kom je regelmatig in situaties terecht die emoties oproepen. Emoties is dat wat ons beweegt, ons raakt en dat wat we voelen en ervaren. Er bestaan geen slechte emoties. Emoties als boosheid, verdriet en angst zijn nodig om je grenzen te stellen, om te gaan met verlies en om te overleven. Onderdrukking van deze gevoelens zorgt dat ze in je lichaam blijven en als gif werken. Door uitdrukking te geven aan deze ‘slechte’ emoties, worden ze omgezet in ‘goede’ emoties als vrijheid, hoop en geluk. Het gaat om het bewust ervaren hoe emoties in je lichaam opwellen en door je lichaam stromen.
Hoe verdriet zich vastzet in het lichaam
Het vastzetten van je adem door je middenrif te spannen is een manier om ongemakkelijke gevoelens zoals verdriet en afwijzing niet te voelen. Het onbewust afwijzen van innerlijke pijn gaat helemaal onbewust en deze reacties ontwikkelen zich veelal in je kinderjaren. Op die manier is het mogelijk allerlei delen van je lichaam vast te zetten. Dit verkrampte vastzetten heeft pijnklachten en andere gevolgen voor je lichaam. Het vastzetten van delen van het lichaam kom ik regelmatig tegen bij deelnemers van TRE in mijn praktijk.
Je innerlijke pijn herkennen bij de ander
Bij dierbaren, maar ook bij collega's kun je je eigen pijn bij de ander terugzien. De ander fungeert dan als een spiegel. Onbewust ga je proberen om de pijn van de ander op te lossen in de hoop dat je eigen pijn wordt verlicht door de liefde, aandacht en erkenning van de ander. Vaak kom je bedrogen uit. Je stelt de ander verantwoordelijk voor jouw innerlijke wonden terwijl de oplossing altijd binnen onszelf ligt. Datzelfde patroon werkt door bij ouders in de relatie met hun kinderen. Zij willen hun eigen gemis, de emotionele wond helen door in de relatie met het kind de liefde en geborgenheid te hervinden die zij vroeger hebben gemist. Dat kan verwarrend zijn voor het kind. Liefde en nodig zijn raken zo met elkaar verstrengeld.
Wie spelen op jouw toneel een rol?
Je wereldbeeld en de plaats welke je hierin inneemt vormt zich gedurende je hele leven. De invloeden van je opvoeding en je omgeving spelen hierin een grote rol. Een manier om hiernaar te kijken is om je leven als een groot toneel te zien. Op dat toneel mogen bepaalde delen van je persoonlijkheid wel en sommige niet meespelen. Het verhaal dat op het toneel van jouw leven wordt getoond is door jezelf geschreven. Het speelt zich veelal in het onderbewuste af. Het verhaal is gevuld met alle indrukken die je dagelijks opdoet, de vertaling die je ervan maakt en innerlijk opslaat.
Je verhaal is ook opgebouwd door de uitingen van reclame, sociale media, televisie en film. Ze sluipen onbewust ons leven binnen en hypnotiseren ons als het ware. De tijdgeest spiegelt je vandaag de dag een uiterlijk voor waarin slank, atletisch, vitaal, knap en jong, belangrijke waarden zijn. Terwijl de enige waarde geestelijke en lichamelijke gezondheid zou moeten zijn. Toch?
Je lichaam zoekt troost en steun
Je lichaam kan niet floreren als het zonder reden onder druk wordt gezet. Zoals druk die je jezelf oplegt door je te vergelijken met anderen. Veel mensen zijn bezig met mindfulness. Leven in het hier en nu. Maar eigenlijk zijn we vooral bezig met de toekomst. Een toekomst waar we slanker, fitter, vitaler, knapper en jonger zijn. Of succesvoller. In de momenten die je doorbrengt in de werkelijkheid, is er voornamelijk kritiek op wie je bent. Zoals wanneer je in de spiegel kijkt, als je kleding aantrekt, onder de douche staat, gaat zwemmen, op het strand ligt, kleding koopt, met andere mensen omgaat, tijdens je dagelijkse verzorging, als je pijntjes voelt en ongemakken, teveel van je lichaam vraagt, in de sportschool, enzovoort.
Waar je lichaam in tegenstelling tot kritiek wel behoefte aan heeft is troost en steun. Er is geen enkele behoefte aan kritiek. Je lijf wil blije boodschappen ervaren, voelen, horen, proeven, zien… geen doemverhalen. Het wil opbouwende gedachten horen en erkenning.
Waardeer je lichaam eens zo...
Leg elke dag eens een waarderende hand op je eigen schouder. Omhels jezelf. Help je voeten door ze te masseren. Ontspan. Zoek rust. Ga op tijd naar bed. Matig het gebruik van alcohol en drugs.
Je lichaam wil gekoesterd worden en op haar juiste waarde geschat. Je lichaam is je voertuig gedurende je tijd op aarde. Het wil niet afgestraft worden met hoge hakken, strakke broeken, een hongerdieet, ingehouden buik en adem, strak corrigerend ondergoed en wat al niet meer! Het wil plezier hebben en kunnen lachen. Het wil ook dat jij begrijpt dat het in alle cellen gevoed wil worden met volwaardige voeding. Dat je mag genieten van je eten en drinken. Dat je af en toe gewoon lekker jezelf laat gaan in bewegen. Door te dansen en je heupen los te gooien. Te wandelen, te fietsen, de wind in je haren te voelen. Door al je zintuigen te prikkelen en te gebruiken in je leven. Dus… praat en denk aardig over je lichaam, want je lichaam voelt alles!
Vrij voelen in een soepel en pijnloos lichaam
Het is natuurlijk veel gemakkelijker om je vrij te voelen in een lichaam dat soepel en pijnloos is. Zoek je een manier om hieraan te werken? Restorative yoga en Tension Releasing Exercises (TRE®) zijn dan goede activiteiten om mee te beginnen.
Met TRE begeleid ik je om een natuurlijk mechanisme in je lichaam op te roepen. Het is een natuurlijke reactie van je lichaam om overtollige opgebouwde energie kwijt te raken, die in de vorm van spanning in je lichaam is opgeslagen. Meestal zijn twee tot vier lessen voor deelnemers nodig om het vervolgens thuis als zelfzorgmiddel in te zetten. Daar ga je het een paar keer per week doen om telkens opnieuw zen in je leven te halen. Je ervaart dan een heel diepe ontspanning. En stukje bij beetje komt er thuis met elke sessie een beetje diep opgebouwde spanning vrij. Tegelijkertijd is het een methode om opgebouwde spanning in je lichaam door dagelijkse stress en spanning weer af te laten vloeien. Met begeleide vervolg verdiepingslessen verken je met TRE telkens een nieuw stukje van je lichaam zodat uiteindelijk je hele lichaam meedoet en spanning ontlaadt.
TRE als startpunt voor gezonde (gevoels)gewoonten
Met een ontspannen geest en lichaam is het veel makkelijker om nieuwsgierig en open in het leven te staan. Merk je daarentegen dat vechten, vluchten of verstarring (de freeze) je leven beheerst, is het vrijwel onmogelijk om nieuwe stappen te zetten op welk vlak dan ook. Zoals plannen om tijdens de teammeeting je mening te geven en beter voor jezelf op te komen. Stappen zetten op zoek naar een nieuwe baan of nee durven zeggen als je bordje al vol is, zijn helaas gedoemd te mislukken. Je plannen vallen echter in meer vruchtbare aarde als je deze ontspannen uitvoert (technisch heet dat ventraal vagaal). Dat wil niet zeggen dat je altijd kalm bent. Soms is het nodig om een tandje bij te zetten. Dan moet je gefocust zijn en in actie komen. Maar je wilt op die momenten NIET gegijzeld worden door angst, paniek, onrust of ineenstorting. Het is mogelijk om op allerlei gebieden in je leven in actie te komen en tegelijkertijd je veilig en lekker in je vel te voelen. TRE is een mooi startpunt om dit soort doelen in je leven te bereiken.
Hartelijke groet, Irene Schaap
Van vechten naar vrijheid, van dromen naar doen